Connect with us

MOBILZONE

Обмежено придатні чоловіки можуть стати необмежено придатними: що потрібно знати

Опубліковано

Обмежено придатні чоловіки можуть стати необмежено придатними: що потрібно знати

Обмежено придатні чоловіки можуть стати або придатними або не придатними до військової служби. У першому випадку їх потрібно мобілізувати й призвати до лав ЗСУ. У другому, їх знімають з військового обліку. Проте попередні висновки ВЛК щодо їхньої придатності наразі недійсні.

Війна в Україні триває. Аби остаточно визначити, чи придатні громадяни до мобілізації, їм необхідно пройти повторний медичний огляд. Це вимога нового закону про мобілізацію, який набув чинності 18 травня. Про це інформував речник Міністерства оборони України лейтенант Дмитро Лазуткін.

Усі чоловіки, у яких був статус «обмежено придатний» до 4 травня 2024 року, мають пройти повторне ВЛК, – сказав Лазуткін. Тільки на підставі нових результатів медогляду, ВЛК зробить висновок про придатність кожного.

За новим законом про мобілізацію наразі немає категорій – обмежено придатний. Є придатні до військової служби й непридатні. Тому придатність кожної людини буде визначатися індивідуально.

Закон дає чоловікам зі статусом обмежено придатний 9 місяців на повторне обстеження та отримання медичного висновку.

Речник Міноборони повідомляє:

“Автоматичне переведення в розряд придатних або непридатних до військової служби чинним законодавством не передбачено. Питання про придатність або непридатність до військової служби вирішується повністю ВЛК”.

Facebook Comments
Читати далі
Коментувати

You must be logged in to post a comment Login

Залишити коментар

MOBILZONE

Як відбуватиметься арешт майна ухилянтів: пояснення

Опубліковано

Як відбуватиметься арешт майна ухилянтів: пояснення

Президент України Володимир Зеленський підписав закон No10379, який дозволяє накладати штрафи на призовників, військовозобов’язаних і резервістів за порушення правил військового обліку.

Адвокат Марина Бекало розповіла, як буде накладатися арешт на майно.

За порушення правил військового обліку у воєнний період передбачений штраф від 17 тис. до 25,5 тисяч гривень.

Адвокат наголошує, що першим кроком буде накладення арешту на банківські рахунки боржника (будь-які, розрахункові, депозитні тощо).

«Якщо сума боргу не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати (зараз це 160 тис. грн), звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється”, – коментує Бекало.

Як пояснює Марина Бекало, якщо нерухоме/рухоме майно належить дружині боржника (вона є 100% власником), то на це майно не буде звернено стягнення. Це також стосується банківського рахунку дружини боржника.

“Арешт накладається лише виключно на майно боржника. Якщо майно є частковою власністю боржника, то арешт накладається тільки на ту частку, яка належить боржнику”, – пояснила вона.

Також адвокат нагадав, що штраф за ухилення від військового обліку на одного військовозобов’язаного чоловіка може прийти до 4 раз в рік. Адже закон зобов’язує кожен раз оновлювати дані після продовження воєнного стану. А оскільки Президент продовжує воєнний стан кожні три місяці, то кожен цей період на чоловіка лягає обов’язок оновити дані у ТЦК. Тому фактично, кожному чоловіку буде приходити до 100 тисяч гривень штрафу в рік за ухилення від військового обліку.

Нагадуємо, що представник ТЦК тепер може накласти штраф на чоловіка заочно, тобто без його фізичної присутності. Наприклад, чоловік знаходиться за кордоном і його не можливо доставити в ТЦК для складання адміністративного протоколу.

Також читайте:

Що робити чоловікам у разі неправомірних дій ТЦК

Хто з військовозобов’язаних має право служити за місцем проживання

Facebook Comments
Читати далі

MOBILZONE

Бронювання від мобілізації за гроші: у Раді зареєстрували новий законопроєкт

Опубліковано

Бронювання від мобілізації за гроші: у Раді зареєстрували новий законопроєкт

У законопроєкті передбачено, що однією з основних умов для бронювання є сплачений розмір податку не менше встановленої мінімальної заробітної плати за місяць.

Народний депутат від партії “Слуга народу Георгій Мазурашу зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт No 11308 про внесення змін до Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо економічного бронювання. Документом передбачено, що бронюванню підлягають громадяни, які досягли військовозобов’язаного віку та офіційно працевлаштовані або займаються підприємницькою діяльністю.

Нардеп запропонував однією з ключових умов бронювання, зробити сплату податків на суму не менше встановленої мінімальної заробітної плати за місяць. Даний законопроєкт також передбачає автоматичне бронювання, а саме, повідомляючи про власний статус у відповідні органи, електронною поштою або іншими доступними засобами зв’язку щомісячно.

“Для підтвердження бронювання необхідно надати докази сплати податків. Функція збору, обробки та передачі відповідної інформації районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) покладається на орган, визначений Кабінетом Міністрів України.» – йдеться у проєкті закону

Тепер документ розглядатиме профільний комітет. Якщо вони вважатимуть документ вигідним, вони можуть поставити його на голосування.

У ВР розгорілася дискусія щодо даного законопроєкту. Наприклад нардеп Мусса Магомедов заявив, що рішення може мати більше негативних наслідків, ніж позитивних. Він вважає, що економічне бронювання спричинить соціальний розкол і лише зашкодить економіці країни.

А от Дмитро Наталуха голова економічного комітету, сумнівається що це погана ідея. Він вважає що саме економічне бронювання забезпечить захисників на фронті, які вже зараз купують зброю за власний кошт.

Facebook Comments
Читати далі

MOBILZONE

Що робити громадянам у разі неправомірних дій ТЦК

Опубліковано

Що робити громадянам у разі неправомірних дій ТЦК

У разі порушень з боку представників ТЦК та СП чи поліцейських, громадяни повинні оскаржувати їхні дії

Про це заявив член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки та розвідки та народний депутат від фракції “Слуга Народу” Федір Веніславський.

Якщо працівники ТЦК та СП або службовці національної поліції, вчиняють неправомірні дії щодо цивільної особи, то такі дії органів держвлади потрібно оскаржувати, – пояснив він

Також депутат додав, якщо громадянин немає підстав для відстрочки від військової служби, то факт оновлення або не оновлення даних не є гарантією того, що людина буде не призвана.

У разі виявлення ухилянта, представники ТЦК та поліції мають право затримати чоловіка і відправити в той же день на ВЛК. Дана особа повинна в супроводі представників ТЦК пройти медичну комісію. Також така особа підпадає в першу чергу під мобілізацією – пояснив Веніславський

Нагадуємо, що ті чоловіки, які добровільно прийшли в ТЦК та оновили дані, можуть попросити двох місячне відтермінування від мобілізації, щоб вирішити всі свої справи в цивільному житті.

Facebook Comments
Читати далі
Advertisement

В тренді

© 2018-2020 TehnoFan.com Всі права захищені Всі права на матеріали, які містить цей сайт, належать редакції і охороняються відповідно до законодавства України. Використання матеріалів, опублікованих на сайті допускається тільки за умови прямого гіперпосилання на сторінку, з якої матеріал запозичений. Гіперпосилання має розміщуватися безпосередньо в тексті, якому використанні матеріалів і сайту, до або після цитованого блоку.