10 головних фішок Android 15

Майбутній апдейт ОС Android знаходиться в активній розробці. Google випустила дві збірки Developer Preview, де регулярно знаходять нові функції. Розповідаємо про найцікавіші покращення для операційки, виявлені ентузіастами.

Супутниковий зв’язок
У ОС з’являться компоненти, що забезпечують зв’язок через супутник. Зазвичай цю опцію включають у надзвичайних ситуаціях, коли користувач знаходиться поза зоною дії мережі. Але Android 15 дозволить надсилати повідомлення в такий спосіб у будь-яких умовах, причому не тільки для виклику екстрених служб.

У бета-версії програми Google Messages знайшли прихований опис функції. Вказується, що для оптимального сигналу потрібно бути на відкритому просторі з неба. Підтримується обмін SMS, MMS та RCS, але не можна надсилати фото та відео. При цьому спілкуватися супутниковим зв’язком вийде з усіма. А підключатися до неї пристрій зможе автоматично, коли недоступна мережа або Wi-Fi.

Архівація програм
Ця фішка допоможе звільнити сховище від програм, що рідко використовуються, зберігши власні дані. Після архівування робочому столі залишається лише іконка утиліти, та її розмір значно скорочується. Наприклад, у випадку Uber обсяг зайнятого місця зменшується з 387 до 18 МБ. Програму будь-якої миті легко відновити через Google Play, після чого вона повернеться у вихідний стан. Не доведеться входити в свій обліковий запис заново і вносити інші відомості.

Режим веб-камери
В Android 15 впровадять опцію, що дозволяє використовувати смартфон як веб-камера для ПК. За допомогою механізму DeviceAsWebcam гаджет реєструється комп’ютером як USB-відеопристрій UVC. Це стандартний формат для більшості веб-камер. Вибрати відповідний варіант підключення можна буде в налаштуваннях USB на телефоні, де активується передача файлів модем і не тільки.

Панель регулювання гучності
Розширене меню настройок гучності отримало редизайн. Інтерфейс тепер більше відповідає дизайн-коду Material You, а слайдери укрупнили для зручного влучення по них. Під час налаштування відображаються анімації та відсоток гучності. Ще є перемикач просторового аудіо та кнопка вибору джерела звуку. Можна швидко підключитися до бездротових колонок та інших аксесуарів. Натискання на будь-яку іконку параметрів (будильника, мультимедіа тощо) відключає їх звук.

Передача аудіо та повідомлення
У системному розділі “Підключені пристрої” з’явився пункт “Передача аудіо”, за рахунок якого активується функція Auracast. З нею легко транслювати звук на кілька навушників та колонок одночасно. Допрацювали і меню Bluetooth у шторці швидких налаштувань. Натиснувши відповідний ярлик, можна вивести список нещодавно сполучених гаджетів. Повідомлення зробили розумнішими: коли з одного джерела надходить безліч повідомлень поспіль, система знижує кількість звукових оповіщень. Така опція доступна не тільки для месенджерів, але й для будь-яких додатків.

Максимальна частота оновлення в іграх
Наразі Android за умовчанням обмежує частоту оновлення дисплея в іграх до 60 fps. Щоб уникнути обмеження, розробникам доводиться впроваджувати підтримку 90, 120 або 144 Гц для кожної моделі смартфона вручну. В Android 15 проблему виправлять: на рівні ОС дозволять вмикати підвищену герцовку, що спростить доступ до цієї опції на будь-якому пристрої. Розробникам ігор не потрібно адаптувати свій софт для окремих телефонів.

Запис екрана та покращення для складних пристроїв
Функція «Запис екрану» дозволить вибірково записувати вміст лише однієї програми, а не всієї системи (зазначимо, що опція вже доступна в Android 14 Beta на апаратах Google Pixel). Для розкладних гаджетів додали корисне нововведення, яке раніше дебютувало у прошивках деяких вендорів. Тепер дії на великому екрані безперервно переносяться на зовнішній дисплей при закритті пристрою. Крім того, в операційній системі нативно підтримується постійна панель завдань внизу, яка не зникає при взаємодії з ПЗ.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.