Connect with us

MOBILZONE

В Україні новації при врученні повісток: проігнорувати більше не вийде

Опубліковано

Чи варто боятися отримання повістки у Дії

Увага всім українцям: в країні буде запроваджено нове правило при врученні повісток. Тепер співробітники ТЦК матимуть відеокамери для втручання повісток та фіксації.

Новиною поділилась керівник прес-центру ОК Південь Наталія Гуменюк. Причиною такого рішення стало скандальне відео вручення повістки в Одесі.

“Кожна група споряджається. Ми над цим працюємо. Оскільки це не обов’язковий елемент, але розуміючи, що ось так можуть розвиватися події, ми використали це як спосіб застереження для того, щоб дійсно об’єктивно мати можливість оцінити всю ситуацію, якщо виникла така”, – додає Наталія Гуменюк.

Facebook Comments

MOBILZONE

Реєстр “Оберіг”: як ТЦК шукатимуть ухилянтів через сервіс

Опубліковано

Реєстр “Оберіг”: як ТЦК шукатимуть ухилянтів через сервіс
Україна впроваджує нові засоби для організації мобілізації в умовах воєнного стану. Один із таких інструментів – це єдиний електронний реєстр “Оберіг”, який створений для систематизації інформації про військовозобов’язаних громадян. Цей реєстр призначений для збору, зберігання та обробки даних для військового обліку в країні і допоможе органам мобілізації швидко виявляти осіб, які уникають своїх військових обов’язків. Щодо того, які саме дані містить система “Оберіг”, хто має доступ до цих даних та як перевірити інформацію про себе, можна дізнатися у додатковому матеріалі.

Що таке реєстр “Оберіг”

“Оберіг” – це єдиний електронний реєстр призовників, військовозобовʼязаних і резервістів віком від 18 до 60 років, який збирає, зберігає та обробляє дані для військового обліку. Раніше, більшість інформації зберігалась на паперових картках у військкоматах, що часто призводило до їхньої втрати або недоступності. Тепер введення реєстру “Оберіг” має на меті спростити процес мобілізації до ЗСУ, підвищити ефективність роботи військкоматів та запобігти випадкам корупції.
Хто має доступ до системи “Оберіг” Доступ до даних має Міністерство оборони України в якості власника реєстру та персональних даних, а Генеральний штаб ЗСУ є його розпорядником. Крім того, доступ до інформації у реєстрі мають Служба безпеки України (СБУ) і Служба зовнішньої розвідки (СЗРУ). Адміністраторами реєстру призначені обласні Територіальні центри комплектації (ТЦК). Наповнення даними у системі відбувається через районні та міські центри комплектування. Які дані є в системі “Оберіг” Інформацію для системи “Оберіг”, що веде реєстрацію військовозобов’язаних, отримують з існуючих реєстрів, таких як Міністерство фінансів, МВС, Міністерство освіти й науки, Державна судова адміністрація, Пенсійний фонд, Міністерство охорони здоров’я, Міністерство соціальної політики, ЦВК та Державна прикордонна служба. В реєстрі “Оберіг” міститься така інформація:
  •  ПІБ, дата та місце народження, стать, громадянство;
  •  місце проживання і перебування;
  •  сімейний стан, наявність дітей;
  •  освіта, професія, місце роботи;
  •  відомості про знання іноземних мов, підвищення кваліфікації;
  •  стан здоров’я;
  •  військово-облікова спеціальність;
  •  відомості про участь у бойових діях, отримання бойових поранень;
  •  відомості про батьків;
  •  реквізити внутрішнього та закордонного паспорта;
  •  наявність підстав для виїзду за кордон під час воєнного стану;
  •  ІПН;
  •  оцифрований образ обличчя;
  •  дані про судимість і відкриті виконавчі провадження;
  • номер телефону;
  • адреса електронної пошти;
  • інформація про дозволи на володіння зброєю;
  •  дані про купівлю та перереєстрацію транспорту, отримання водійських прав;
  •  результати явки до ТЦК та проходження медкомісії. Крім того, до “Оберегу” вносять дані:
  •  про виїзд за кордон,
  •  про право на володіння зброєю та реквізити водійських посвідчень (серія та номер посвідчення, дата видавання, орган, який видав документ, термін дії, категорія ТЗ).
Як перевірити свої дані в “Оберегу”
В даний час військовозобов’язані мають можливість переглядати свої дані у реєстрі “Оберіг”, але це можливо лише через особисте звернення до ТЦК або Служби призову з поданням письмового запиту. Оновлення даних також можливе за умови особистого звернення до ТЦК. Крім того, військовозобов’язаний може ініціювати перевірку правдивості своїх даних у реєстрі. Проте у майбутньому військовозобов’язані зможуть переглядати свою інформацію в “Оберезі” в онлайн-режимі через електронний кабінет. Наразі ця можливість не активна, але коли систему запустять, особа зможе зареєструватися і дистанційно перевіряти свої дані, а також подавати інформацію про себе до ТЦК через цей кабінет.
Як розшукуватимуть ухилянтів через “Оберіг”
Завдяки централізованій базі даних “Оберіг” державні органи можуть швидко виявляти військовозобов’язаних, які не з’являються за повісткою до ТЦК або уникають мобілізації шляхом інших дій. Система дозволяє відслідковувати рухи потенційних ухилянтів, їхні контакти, майно та інші важливі дані. Якщо військовозобов’язаний не приходить за повісткою, ТЦК передає інформацію про нього правоохоронним органам.
Служба безпеки України (СБУ) та Національна поліція, маючи доступ до реєстру “Оберіг”, можуть оперативно отримувати актуальні дані про його місцезнаходження та контакти. Це дозволяє швидко провести пошукові дії та притягнути порушника до відповідальності. Крім того, завдяки інтеграції даних з різних державних реєстрів, “Оберіг” допомагає виявляти спроби ухилянтів приховати своє місцезнаходження або виїхати за кордон. Інформація про перетин кордону, зміну місця проживання та інші подібні дії швидко потрапляє до бази даних і стає доступною для відповідних органів.

Facebook Comments
Читати далі

MOBILZONE

Мобілізація посилюється: чоловіків закликали оформити до 18 травня два документи

Опубліковано

Мобілізація посилюється: чоловіків закликали оформити до 18 травня два документи

З 18 травня в Україні набуде чинності новий закон про мобілізацію, тому чоловікам потрібно оформити два важливі документи до цієї дати. Юристка Кристина Очкур звернулася до чоловіків віком від 18 до 60 років, закликаючи їх витягти з державної платформи “Дія” довідку про несудимість та витяг про реєстрацію місця проживання.

Очкур підкреслила важливість збереження цих документів на ПК чи смартфоні, щоб вони завжди були під рукою, оскільки вони можуть знадобитися в майбутньому. Зараз це можна зробити легко, але пізніше можуть виникнути труднощі. Також юристка заявила, що такі документи потрібно отримати і для чоловіків, які зараз перебувають за кордоном, включаючи українців, які виїхали як до, так і після початку повномасштабної війни.

Новий закон про мобілізацію передбачає ряд змін, в тому числі на військовий облік будуть поставлені пенсіонери з однієї категорії. У всіх військовозобов’язаних чоловіків мають бути оновлені документи в ТЦК, інакше їм загрожують великі штрафи та кримінальна відповідальність.

Facebook Comments
Читати далі

MOBILZONE

Названо всі пристрої, на які вже можна встановити Android 15

Опубліковано

Названо всі пристрої, на які вже можна встановити Android 15

Google оприлюднила список виробників смартфонів, які мають власну програму тестування Android 15 для деяких моделей. Усього бета-версії новітньої прошивки доступні для пристроїв 11 брендів – у мережі вже з’явився детальний список моделей, що підтримуються.

Крім Google, встановити “бету” Android 15 на фірмові смартфони пропонують iQOO, OnePlus, Honor, Lenovo, Nothing, OPPO, realme, TECNO, Sharp, vivo та Xiaomi. Є деякі обмеження: наприклад, для флагмана 12 серії iQOO прошивка доступна тільки в Таїланді, Малайзії, Індонезії та Індії. На vivo X100 випробувати Android 15 можна в Казахстані, Гонконгу, Індії, Малайзії, Тайвані та Таїланді. Повний список сумісних апаратів виглядає так:

  • OPPO: Find N3
  • OnePlus: Open, 12
  • Немає: Phone (2a)
  • TECNO: Camon 30 Pro 5G
  • Honor: Magic 6 Pro, Magic V2
  • realme: 12 Pro Plus 5G (Індія)
  • Lenovo: Tab Extreme (TB570FU)
  • Sharp: AQUOS sense8 (SH-M26)
  • Xiaomi: 14, 13T Pro, Pad 6S Pro 12.4

Відомо, що нова версія «бети» для смартфонів Honor вийде цього літа, а у OnePlus у нових прошивках є проблеми з Bluetooth, Wi-Fi та деякими іншими функціями. Реліз стабільної версії Android 15 очікується восени цього року. Список виробників смартфонів, що поповнюється, з доступною програмою тестування розміщений на сайті для розробників.

Facebook Comments
Читати далі
Advertisement
Що буде за ухилянтами від мобілізації після штрафу 25000 гривень
MOBILZONE6 днів тому

Що буде з ухилянтами, які будуть переховуватися від мобілізації після виходу нового закону

Співробітники ТЦК масово змінили локацію: де тепер найчастіше роздають повістки ухилянтам
MOBILZONE4 дні тому

Співробітники ТЦК масово змінили локацію: де тепер найчастіше роздають повістки ухилянтам

Закон про мобілізацію зробить рівними всіх: тепер не буде, що одні воюють, а інші переховуються
MOBILZONE5 днів тому

Закон про мобілізацію зробить рівними всіх: тепер не буде, що одні воюють, а інші переховуються

Тепер штрафи виписуватимуть 4 рази на рік всім ухилянтам: подробиці
MOBILZONE5 днів тому

Тепер штрафи виписуватимуть 4 рази на рік всім ухилянтам: подробиці

Уже скоро ухилянтів ловити на вулиці більше буде не потрібно: в ТЦК бачитимуть все
MOBILZONE6 днів тому

Уже скоро ухилянтів ловити на вулиці більше буде не потрібно: в ТЦК бачитимуть все

Каратимуть дуже суворо: в ТЦК розповіли, що буде з тими, хто порушує правила мобілізації
MOBILZONE3 дні тому

Каратимуть дуже суворо: в ТЦК розповіли, що буде з тими, хто порушує правила мобілізації

ПриватБанк попередив про важливе нововведення: що потрібно знати власникам карток
MOBILZONE5 днів тому

ПриватБанк попередив про важливе нововведення: що потрібно знати власникам карток

В Україні змінилися правила проходження ВЛК: що відомо
MOBILZONE2 дні тому

В Україні змінилися правила проходження ВЛК: що відомо

Монобанк перетворюється на Приват: в чому причина
MOBILZONE4 дні тому

Монобанк перетворюється на Приват: в чому причина

Xiaomi припинить випуск HyperOS
MOBILZONE7 днів тому

Xiaomi припинить випуск HyperOS

В тренді

© 2018-2020 TehnoFan.com Всі права захищені Всі права на матеріали, які містить цей сайт, належать редакції і охороняються відповідно до законодавства України. Використання матеріалів, опублікованих на сайті допускається тільки за умови прямого гіперпосилання на сторінку, з якої матеріал запозичений. Гіперпосилання має розміщуватися безпосередньо в тексті, якому використанні матеріалів і сайту, до або після цитованого блоку.