Connect with us

MOBILZONE

Прощавай Джоні Айв: як в Apple провожали культового дизайнера

Опубліковано

Нещодавно стало відомо про відносно несподіваний для публіки вихід Джонатана Айва (Jonathan Ive) з Apple. Однак, як повідомляє видання Bloomberg, на ділі процес розлучування провідного дизайнера з Купертинського компанією триває вже роки. Він очолював стабільну і згуртовану команду дизайнерів, які працювали над створенням привабливого зовнішнього вигляду пристроїв і ПО компанії Apple протягом більше двох десятків років. Але в останні три роки не менше шести важливих членів цієї команди покинули яблучну компанію.

Офіційний вихід визначає нову епоху. Пройшли часи, коли Apple кожні кілька років могла випускати продукти, які перевертають цілі категорії пристроїв – музичні плеєри, смартфони, планшети. Зараз компанія зосередилася на розвитку існуючого модельного ряду. Apple потрібен ще один хіт, але для цього потрібні фундаментальні технологічні новації, а не тільки відмінний дизайн від пана Айва і його команди. Один з інформаторів Bloomberg висловив тривожність моменту і повідомив, що ветерани Apple не хочуть просто випускати невеликі оновлення для поточного модельного ряду продуктів.

Акції Apple впали більш ніж на 10% з початку жовтня через побоювання бізнесу щодо зменшення попиту на iPhone і посилення торгової війни США і Китаю. «Новина про відхід Джоні Айва тільки підсилює хвилювання навколо Apple » , – написав аналітик Wedbush Securities Ден Айвс (Dan Ives) в записці для інвесторів.

Пробіжка по штаб-квартирі Apple Park, ще одному дітищу Джоні Айва, – ролик перед вересневої презентацією, 2018 рік

Пан Айв був керівником по дизайну таких продуктів, як iPhone, iPad, Apple Watch, Mac і iPod, які дозволили Apple, яка перебувала наприкінці 1990-х років на межі банкрутства, не просто вижити, але дорости до статусу першої приватної компанії з ринковою вартістю понад $ 1 трлн. Коли в 2011 році помер співзасновник Apple Стів Джобс (Steve Jobs), Джоні Айв став найважливішою людиною в компанії, який в кінцевому рахунку вирішував, які продукти Apple запустить, як вони будуть працювати і як будуть виглядати.

Команда дизайнерів Джоні Айва складалася приблизно з двох десятків чоловік, заняття яких сягали до дизайну дощок для серфінгу, автомобілів і навіть діджеїнгу по вихідним. Але після запуску Apple Watch у 2015 році пан Айв став поступово знімати з себе обов’язки. За словами інформаторів, нагляд за командою розробників Apple в останні роки зводився до того, щоб приходити в штаб-квартиру компанії всього пару раз в тиждень.

iPod в 2002 году (Mario Tama/Getty Images)

Приблизно в той же час Джоні Айв сказав в бесіді з New Yorker, що дуже, дуже втомився. Він сказав, що рік, що передував запуску Watch, був найскладнішим за весь час роботи в Apple. Лорен Пауелл Джобс (Laurene Powell Jobs), вдова Стіва Джобса і подруга пана Айва, припустила в бесіді з New Yorker, що, можливо, потрібна трохи інша, більш життєздатна і стійка, структура, що дозволяє утримати пана Айва в Apple.

Через приблизно три місяці Джоні Айва призначили директором з дизайну Apple: це дозволило перекласти постійний нагляд за групами розробників апаратного і програмного забезпечення на пару керівників, Алана Дая (Alan Dye) і Річарда Ховартом (Richard Howarth). Ще через два роки, в кінці 2017 го, Apple заявила, що пан Айв знову повернув собі частину керівних обов’язків, які раніше залишив.

Але, як повідомляється, він як і раніше навідувався в офіс лише пару днів в тиждень, а багато зустрічей і засідання стали проходити в Сан-Франциско. Це дозволяло керівникові уникати тривалих поїздок зі свого будинку в районі «Пасифік-Хайтс» в штаб-квартиру Apple в Купертіно (штат Каліфорнія). Іноді Джоні Айв зустрічався зі своєю командою на дому у співробітників, в готелях або інших місцях. Керівник проекту навіть влаштував офіс і студію в Сан-Франциско, щоб виконувати там більшу частину своєї роботи. Джоні Айв також частенько виїжав у Лондон, де виріс. Час від часу він пропускав презентації, пов’язані з запуском ключових продуктів Apple, що було немислимо всього кілька років тому.

Стів Джобс під час запуску оригінального iPhone (David Paul Morris / Getty Images)

Один з інформаторів зауважив, що пан Айв дуже довго займався виробництвом товарів: «Він пропрацював в Apple більше 25 років, і це дійсно важка робота. Для нього це були дуже напружені 25 років – просто прийшла пора зменшити оберти » . Як вважають члени команди дизайнерів, спочатку після відходу мало що зміниться, адже Apple ще кілька років буде працювати в тісному контакті з Джоні Айвом.

Але труднощі вимальовуються. Деякі коментатори стурбовані новим складом керівників в області дизайну. За словами Apple, тепер давній менеджер студії Еванс Хенкі відповідатиме за керівництво дизайнерів апаратних рішень. Він відмінний керівник команди, але, на думку одного з інформаторів, у Apple в даний час немає по-справжньому талановитих дизайнерів в команді керівників, і це проблема. Еванс Хенкі і Алан Дай будуть підкорятися Джеффу Вільямсу, ведущому операційному директору Apple. Хоча Вільямс – талановитий керівник, деякі вважають, що чергова зміна – лиш ще одна ознака перетворення Apple звичайну функціональну організацію.

«Команда розробників складається з найбільш творчих людей, але в даний час з’явився певний операційний бар’єр, якого раніше не було, – вважає один з колишніх керівників Apple. – Люди бояться бути новаторами » . Пан Айв звітував перед виконавчим директором Apple Тімом Куком (Tim Cook), а перед тим був підзвітний безпосередньо Стіву Джобсу. Вони регулярно обідали разом і гуляли по кампусу Apple в Кремнієвій долині, спокійно приймаючи дизайнерські рішення.

Гумористичний ролик Apple про створення коробки для піци командою її дизайнерів (коробка дійсно існує і давно використовується в кампусі)

«Більшість найсерйозніших суперечок в Apple відбулося між цими двома людьми під час їх спільних прогулянок, – зазначив співзасновник Nest Labs Метт Роджерс (Matt Rogers), який працював над ПО для iPhone і iPod в 2007-2010 роках. – За останнє десятиліття Джоні був одним з найвидатніших в середовищі вищого керівництва з точки зору створення продуктів. Хто замінить його на цій ниві? »

Час догляду Джоні Айва збіглося з висуненням Сабіха Хана (Sabih Khan) на посаду старшого віце-президента по поточній діяльності компанії. За словами одного зі співрозмовників Bloomberg, ця частина Apple останнім часом все активніше бере участь в ранніх стадіях розробки продуктів.

Наступним великим продуктом Apple можуть стати окуляри доповненої реальності. Дизайнерська команда Apple намагається перетворити цю зароджувану технологію в щось, здатне змінити повсякденне життя мільйонів людей – так само, як iPod в області музики, а iPhone – в секторі мобільних телефонів. Інформатори стверджують, що операційна команда Apple вже залучена до цього процесу, шукає постачальників і методи виробництва, хоча продукт ще не готовий.

Команда дизайнерів приймає цей серйозний виклик без багатьох ветеранів Apple в своїх рядах. Крістофер Стрінгер (Christopher Stringer) і Даніель Де-Юлій (Daniele De Iuliis), ключові заступники Джоні Айва, звільнилися кілька років тому, Деніел Костер (Daniel Coster) пішов, щоб очолити дизайнерський відділ GoPro в 2016 році. За останні шість місяців команда втратила ще трьох осіб: Джуліана Хеніга (Julian Hoenig), Ріко Зоркендорфера (Rico Zorkendorfer) і Міклі Сільванто (Miklu Silvanto).

Хоча кожен дизайнер Apple спеціалізується на конкретних продуктах, всі вони вносять вклад і в плани один одного. Тому втрата окремого дизайнера, на думку одного з колишніх керівників Apple, може бути дуже істотною для компанії. «У команди дизайнерів немає секретів один від одного, – підкреслив той же співрозмовник Bloomberg. – Вони всі в курсі, над чим працюють інші » .

Apple наймає молодих дизайнерів і збільшує обсяг команди. Наприклад, в наприкінці 2015 року було найнято Джо Тан (Joe Tan), засновник фірми Moreless. У нових людей більше енергії, а й догляд ветеранів шкодить, особливо якщо вони починають процвітати в області дизайну після відходу з Купертинівської компанії. У пана Айва, як повідомляє один з інсайдерів, було приблизно такий вислів: «Є два способи піти з Apple . Перший, хороший – зникнути і не привертати до себе увагу преси. І другий, поганий – залучити пресу. Якщо ви покинете Apple , а потім побудуєте Тадж-Махал, ми відрубаємо вам руки » . Цікаво, який спосіб вибрав сам Джоні Айв?

Facebook Comments

MOBILZONE

Xiaomi випустила величезний вертикальний кондиціонер із підтримкою HyperOS

Опубліковано

Xiaomi випустила величезний вертикальний кондиціонер із підтримкою HyperOS

Ще однією новинкою в асортименті Xiaomi став вертикальний кондиціонер, що вийшов під брендом Mijia. Новий Mijia 3 HP Dual Outlet Vertical Air Conditioner відрізняється високим рівнем енергоефективності, потужною подачею повітряного потоку та можливістю підключення до інших пристроїв розумного будинку.

Кондиціонер поміщений у вертикальний корпус срібного кольору заввишки 1863 мм. Усередині встановлені подвійні опуски повітря KuNY, що забезпечують надширокий кут подачі повітря (160 градусів), оптимальний як для великих, так і для маленьких приміщень.

Подача повітря здійснюється зі швидкістю 1710 м3/год. Потужність при виробленні холодного повітря досягає 1930 Вт, а гарячого – 2680 Вт. Виробник передбачив два режими повітряного потоку, які адаптуються до різних потреб користувача.

Серед іншого новинка оснащена антибактеріальним та протигрибковим фільтрами. Вони запобігають зростанню бактерій усередині пристрою з ефективністю до 99%, що дозволяє уникнути повторного їх викиду в повітря. Пристрій отримав удосконалену систему самоочищення як внутрішнього, так і зовнішнього блоків за допомогою високотемпературного сушіння.

Відзначає виробник і низький рівень шуму під час роботи приладу – від 42 до 46 дБ, а також перший рівень енергоефективності та підтримку Xiaomi HyperOS Connect. Програма Mijia дозволяє віддалено регулювати температуру та режими роботи пристрою.

Xiaomi Mijia 3 HP Dual Outlet Vertical Air Conditioner доступний у Китаї для попереднього замовлення за ціною $820

Facebook Comments
Читати далі

MOBILZONE

Мобілізація дійшла не всюди: у Києві ТЦК обминають деякі житлові масиви

Опубліковано

Мобілізація дійшла не всюди: у Києві ТЦК обминають деякі житлові масиви

В Україні третій рік триває війна, і вже третій рік триває загальна мобілізація. Останнім часом мобілізація стала ще суворішою, але не скрізь це відчувається. В Києві існують райони, де мобілізація поки що не дійшла і, швидше за все, до них не дійде.

 

Ці райони, які називають “ареалами спокою”, насправді є місцями, де проживають особи, які уникають мобілізації.

Війна в Україні триває третій рік, і якщо на початку війни в чергах до військкоматів стояли добровольці, то зараз ці черги вичерпалися. Нині ніхто не бажає йти на війну, а добровольці самі вже дуже втомлені. їм потрібна заміна на фронті.

 

Ніхто з них не очікував, що війна триватиме так довго, коли вони добровільно записувалися в ТЦК. Люди на фронті вже дуже змучені і просто хочуть повернутися додому, щоб знову бути зі своїми рідними. Щоб допомогти армії, влада посилила мобілізацію і ухвалила новий закон, який розширює повноваження ТЦК (військкоматів), але водночас обмежує права військовозобов’язаних чоловіків.

Зокрема, працівники військкоматів отримали повноваження зупиняти чоловіків на вулицях, перевіряти їх документи та примусово доставляти до ТЦК. Це призвело до того, що багато чоловіків-ухилянтів стараються якнайменше виходити з дому. Проте це не заважає працівникам ТЦК щодня відловлювати ухилянтів під час їхньої поїздки на роботу або з неї. Більше того, їм доводиться проводити частіше рейди по домівках, пробуючи виявити ухилянтів, які зачаїлися у своїх оселях.

 

Один із районів Києва, який називається “Острів виживання”, є місцем, куди працівники ТЦК не заходять. Тут живе 36-річний Олександр, який працює ІТ-менеджером. Він вважає, що краще переміщатися по місту на автомобілі, щоб уникнути перевірок документів на вулиці.

 

Олександр спеціально переїхав в один із багатих районів міста, де практично немає “вилову ухилянтів”. Працівники ТЦК уникають цих районів, оскільки знають, що там переважно проживають люди, які не підлягають мобілізації, або ж мають певні зв’язки, що їх захищають від призову. Дехто з сусідів Олександра – колишні депутати та чиновники, які зазвичай не потрапляють на фронт.

 

“Військові сюди не приїжджають. Наш комплекс – острів виживання. Бути бідним в Україні – означає бути мертвим”, – каже його дружина Настя.

 

Подружжя, за їх словами, було насичене українським патріотизмом і вважало себе “справжніми українцями”. З початком війни вони активно донатили на підтримку армії. Олександр особисто придбав протез для воїна, який постраждав у бою. Однак він не розглядає можливість брати участь у бойових діях.

 

Хоча вони відкрито виступають проти цієї війни, і військова агресія Росії викликає в них активне неприйняття. Однак вони вважають, що українська та російська влади мають сісти за стіл переговорів, щоб запобігти переслідуванню громадян на вулицях та уникнути загибелі людей.

Facebook Comments
Читати далі

MOBILZONE

Рада готує нові штрафи для ухилянтів

Опубліковано

Рада готує нові штрафи для ухилянтів

В Україні готуються істотно посилити адміністративну відповідальність для громадян, які ухиляються від мобілізації та порушують правила військового обліку.

Зараз Верховна Рада допрацьовує законопроєкт No10379, який передбачає посилення штрафів за подібні правопорушення.

Документ пройшов перше читання і після доопрацювання буде поданий на розгляд до ВР.

Наразі, передбачені штрафи від 850 до 1700 гривень. Однак згідно з новими нормами, розмір штрафів планується значно збільшити:

  •  Штрафи за порушення правил військового обліку становлять від 3400 до 5100 гривень, а в особливий період або неодноразове порушення – від 17 000 до 25 500 гривень.
  •  Для громадян штрафи за недотримання оборони та мобілізації у мирний час становлять від 5100 до 8500 грн, а для посадових/юридичних осіб від 17 000 до 34 000 гривень.
  •  За аналогічні порушення у воєнний час – від 17 000 до 25 500 грн для громадян та від 34 000 до 59 500 грн для посадових/юридичних осіб.

Спочатку уряд пропонував значно більші штрафи, а також ввести кримінальну відповідальність для ухилянтів у вигляді позбавлення волі від трьох до п’яти років, але це положення було відхилено профільним комітетом Ради.

Також читайте:

Щоб оновити облікові дані, достатньо буде скористатися застосунком

На ВЛК викликатимуть окремою повісткою

 

Facebook Comments
Читати далі
Advertisement

В тренді

© 2018-2020 TehnoFan.com Всі права захищені Всі права на матеріали, які містить цей сайт, належать редакції і охороняються відповідно до законодавства України. Використання матеріалів, опублікованих на сайті допускається тільки за умови прямого гіперпосилання на сторінку, з якої матеріал запозичений. Гіперпосилання має розміщуватися безпосередньо в тексті, якому використанні матеріалів і сайту, до або після цитованого блоку.