Connect with us

MOBILZONE

Чому гаджети перестають працювати на морозі

Опубліковано

Зима – прекрасна пора, спрямована проти гаджетів. Батареї швидко розряджаються, екрани розмиваються, а сенсори не працюють. Для того, щоб дізнатися, що відбувається з пристроєм і чому, необхідно копнути глибше і подивитися на конкретні складові.

Батареї
Більшість пристроїв – телефони, ноутбуки, Bluetooth-навушники, електронні книги, цифрові камери, дрони – працюють від літій-іонної батареї. Її перевага полягає в тому, що вона справляється як з низьким, так і з високою напругою. Головний недолік – це погіршення роботи при низьких температурах, тому що у цій батареї дуже мало внутрішнього опору. Це означає, що вона виводить менше надлишкової енергії у вигляді тепла.

Акумулятор стає дуже вразливим до перепадів температури через брак теплових викидів. Чим холодніше, тим повільніше протікає метаболізм хімічних реакцій всередині батареї, і як підсумок, пристрій швидше розряджається. Якщо винести телефон на вулицю, де температура -37 градусів, то буде потрібно всього лише п’ять хвилин, щоб він повністю розрядився.

Електрокарам і дронам необхідна величезна кількість енергії за короткий проміжок часу. Вони в ході своєї роботи виділяють досить багато тепла, що і допомагає їм працювати в холодну погоду. Правда, їх працездатність знижується.

Продуктивність кожного пристрою залежить від виробника, моделі акумулятора і ступеня зношеності гаджета. Amazon, як і Apple, рекомендує не використовувати свої пристрої при температурі нижче 0 градусів. Fitbit же стверджує, що їх браслети здатні працювати при температурі до -10 градусів, тому що вони знаходяться близько до тіла, яке, в свою чергу, теж виробляє тепло.

Не рекомендується заряджати пристрій на холоді, якщо воно замерзло. Необхідно дочекатися, коли гаджет звикне до кімнатної температури. В іншому випадку може запуститися інша хімічна реакція, яка може назавжди вивести акумулятор з ладу.

Екрани
LCD-екрани складаються з величезної кількості різнокольорових пікселів, керовані транзисторами. При включенні електричний імпульс активує крихітний рідкий кристал, який в свою чергу пропускає світло через кілька фільтрів і підсвічується потрібним кольором. В результаті з усіх пікселів складається картинка.

Рідкі кристали мають максимальну працездатністю при температурі від 0 до 48 градусів. Чим холодніше, тим повільніше відбувається перехід від електричного сигналу до зміни пікселя, через що зображення стає розмитим.

На більшості гаджетів встановлені LCD-екрани, які працюють при температурі не нижче -40 градусів, однак деякі екрани здатні працювати і при температурі -51 градус.

Сенсори
Холод не обійшов повз і датчики, які розташовуються в пристрої. Вони збирають інформацію про наше місце розташування, кількості зроблених кроків, положення гаджета і т.д. Ці дані необхідні для навігації, визначення часу і ведення статистики про активність користувача. При низьких температурах сенсори починають гірше працювати, а іноді і зовсім виходять з ладу.

Існують більш складні сенсори, яким необхідні більш сприятливі фактори, щоб вони працювали коректно. При перепаді температури дані можуть сильно спотворюватися, що призводить до невірного результату. Через це більшість виробників намагаються оснащувати свої пристрої більш простими датчиками.

Останнім часом набирають популярність розумні годинник і фітнес-браслети. Найбільшою популярністю користуються Apple Watch і Mi Band від Xiaomi. У подібних пристроях встановлений осцилограф, відкалібрований на роботу при температурі 37 градусів.

Задня кришка гаджета, як правило, являє собою металеву пластину, яка проводить тепло людського тіла. Отже, якщо зняти годинник при температурі нижче людського тіла і дати їм звикнути до неї, то вони будуть відставати на кілька секунд.

Facebook Comments
Читати далі
Коментувати

You must be logged in to post a comment Login

Залишити коментар

MOBILZONE

realme випустила універсальну 240-ватну GaN-зарядку

Опубліковано

realme випустила універсальну 240-ватну GaN-зарядку

В асортименті realme з’явився новий адаптер живлення на основі нітриду галію (GaN) із високою потужністю. Він універсальний і підходить для зарядки будь-яких сучасних пристроїв, чи то смартфон, планшет, навушники або навіть ноутбук.

Максимальна вихідна потужність зарядного пристрою становить 240 Вт, що робить його універсальним. Адаптер виконаний у мінімалістичному дизайні із одним портом USB Type-C. Його розміри становлять 57,82 х 57,94 х 30,39 мм, а вага – 173 грами.

Заявлена щільність потужності – 2,34 Вт/см³. Адаптер підтримує протокол швидкої зарядки SuperVOOC, що робить його сумісним з усіма реальними пристроями. Крім того, він підтримує інші поширені стандарти, включаючи Quick Charge 3.0 і Power Delivery 3.0, хоча в цьому випадку вихідна потужність обмежена на рівні 65 Вт.

Новинка вже доступна у Китаї за ціною 299 юанів, що еквівалентно приблизно $41.

Facebook Comments
Читати далі

MOBILZONE

Грошова допомога малозабезпеченим українцям: як отримати виплати

Опубліковано

Грошова допомога малозабезпеченим українцям: як отримати виплати

Малозабезпечені українські сім’ї мають право на державні виплати. Розмір фінансової допомоги вираховується, як різниця між розміром прожиткового мінімуму та його середньомісячним сукупним доходом.

Фахівці з “Юридичного радника для ВПО” повідомляють, що всі працездатні члени сім’ї повинні навчатися, працювати або стати на облік у центрах зайнятості. Також можна взяти відпустку по догляду за дитиною до 3-ох років.

В умовах воєнного стану діє виняток: соціальна допомога може бути призначена на шість місяців, якщо в сім’ї є працездатна особа, яка відповідає таким вимогам:

  •  є ВПО і не працює або не сплатила ЄСВ у період, за який враховуються доходи;
  • і/або повернулася після тривалого перебування/міграції за кордоном, не працює або не сплатила/за неї не сплачено ЄСВ, не перебуває на обліку як ВПО та звертається за призначенням допомоги не раніше ніж через 15 робочих днів після повернення.

Розмір допомоги, що надається державою, не є фіксованим, а визначається індивідуально.

Для отримання матеріальної допомоги, представники сім’ї мають звернутися до:

  • виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної ОТГ за місцем реєстрації чи проживання;
  • органи населення та соціального захисту;
  • ЦНАП.

Подати документи на отримання матеріальної допомоги можна особисто – відвідавши відповідну установу або надіслати їх поштою.

Також читайте:

Обленерго видало нове роз’яснення, коли потрібно передати показники лічильника електроенергії

Київстар переходить на нові номери SIM-карток з кодом 077

Як українцям узаконити перебування у Польщі без паспорту

Facebook Comments
Читати далі

MOBILZONE

Redmi офіційно представила дешевий 100-герцевий монітор A27Q (2025)

Опубліковано

Redmi офіційно представила дешевий 100-герцевий монітор A27Q (2025)

Бренд Redmi випустив оновлену версію бюджетного монітора A27Q. Модифікація з приставкою 2025 в назві отримали IPS-матрицю з підвищеною частотою оновлення та незвично високим для своєї цінової категорії показником достовірності передачі кольору.

Redmi A27Q 2025 оснащений 27-дюймовим екраном з роздільною здатністю 2560×1440 пікселів та частотою оновлення 100 Гц. Виробник заявляє про охоплення 95% колірного простору DCI-P3 та показник ΔE менше двох одиниць, що відповідає рівню недорогих професійних моніторів.

Набір інтерфейсів включає роз’єм DisplayPort 1.4 і HDMI 2.0, а також 3,5-мм гніздо для навушників. Доповнюють список особливостей моделі сертифікація TUV на відповідність вимогам до низького рівня синього світла та трирічну заводську гарантію в Китаї (в інших регіонах модель поки не представлена). Ціна новинки складає $138 без урахування знижки для перших покупців.

Facebook Comments
Читати далі
Advertisement

В тренді

© 2018-2020 TehnoFan.com Всі права захищені Всі права на матеріали, які містить цей сайт, належать редакції і охороняються відповідно до законодавства України. Використання матеріалів, опублікованих на сайті допускається тільки за умови прямого гіперпосилання на сторінку, з якої матеріал запозичений. Гіперпосилання має розміщуватися безпосередньо в тексті, якому використанні матеріалів і сайту, до або після цитованого блоку.