Connect with us

MOBILZONE

Мобілізація по-новому: що загрожує за незаконний перетин кордону

Опубліковано

Мобілізація по-новому: що загрожує за незаконний перетин кордону

Чоловіки, намагаючись покинути Україну, щоб уникнути мобілізації, часто вдаються до незаконних методів, піддаючи себе смертельній небезпеці. З початку повномасштабної війни 41 українець втопився у річці Тиса на Закарпатті під час спроби нелегально перетнути кордон. Проте деяким все ж вдається успішно залишити країну.

Виникає питання: що чекає на тих, хто зміг перетнути кордон, попри заборону? Чи можуть вони повернутися в Україну, і чи будуть нести адміністративну або кримінальну відповідальність? Про це розповіла адвокатка Марина Бекало.

Відповідальність за незаконний перетин кордону

За перетин кордону поза офіційними пунктами пропуску, без належних документів, з використанням фальшивих документів або документів з неправдивими даними, або без дозволу відповідних органів передбачена адміністративна відповідальність згідно зі статтею 204-1 КУпАП. Це може бути штраф від 3400 до 8500 гривень або адміністративний арешт на 15 діб.

Повернення без наслідків

Щодо осіб, які повертаються до України після незаконного виїзду, на пунктах пропуску представники Державної прикордонної служби складатимуть адміністративні протоколи для притягнення їх до відповідальності. Згідно зі статтею 38 КУпАП, адміністративні санкції можуть бути застосовані протягом трьох місяців з моменту виявлення правопорушення, але не пізніше ніж через рік після його вчинення.

“Але навіть якщо особа повернеться через рік чи більше, протоколи все одно будуть складені. Уникнути штрафу через строки накладення адміністративного стягнення можна лише в судовому порядку”, – зазначила Марина Бекало.

Ті ж, хто виїхали через офіційні пункти пропуску як волонтери, спортсмени, актори або артисти, або за відрядженням з визначеними строками повернення, але не повернулися, не підпадають під адміністративну відповідальність.

“КУпАП не передбачає жодних санкцій за такі порушення”, – підсумувала адвокатка.

Також читайте:

Скільки чоловіків “залягли на дно”, щоб уникнути мобілізації.

Статистика по СЗЧ та дезертирам в Україні: скільки кримінальних проваджень.

Facebook Comments
Читати далі
Коментувати

You must be logged in to post a comment Login

Залишити коментар

MOBILZONE

Мобілізація “Укрпоштою”: хто першим отримає повістку та які виникнуть проблеми

Опубліковано

Мобілізація "Укрпоштою": хто першим отримає повістку та які виникнуть проблеми

Адвокати прогнозують, що скоро вся країна буде засипана повістками і адміністративними провадженнями щодо чоловіків, які будуть уникати військового обліку.

Тепер повістки будуть автоматично генеруватися через Реєстр військовозобов’язаних і передаватися на сервери Укрпошти, де вони в свою чергу повинні будуть їх роздрукувати та за допомогою рекомендованого листа вручити військовозобов’язаній особі. Що не так із новим способом роздавати повістки, з’ясовував ТСН.ua.

Хто першим отримає нову повістку

За словами адвокатки Таміли Алексик, дані для генерації повісток, найімовірніше, були отримані з відкритих реєстрів і “Дії”, до яких є доступ у Міноборони.

І першими їх отримають ті військовозобов’язані, які оновили свої дані до 16 липня, адже інформація про них є в ТЦК та СП і їх не потрібно шукати.

Повістки будуть формуватися за допомогою Реєстром військовозобов’язаних і розсилатися Укрпоштою, ТЦК не буде брати безпосередньої участі в цьому.

Також юристка зазначила, що часи коли повістка вважалася врученою тільки коли особа підписала її – минули.

В Кабміні вирішили підійти до питання ухилення від мобілізації більш відповідальніше і в постанові №560 внесли багато змін. Сама головна з них, що повістка поштою вважається врученою навіть в тому випадку, якщо чоловік знаходиться за кордоном і не отримував її особисто в руки. Для цього представнику пошти потрібно прийти за місце проживанням військовозобов’язаного і спробувати вручити йому рекомендований лист з повісткою. Якщо ніхто не відкриває двері, представник пошти ставить спеціальну відмітку і відправляє лист з повісткою назад в ТЦК. Така повістка вважається як належно врученою – розповіла Таміла Алексик.

Юристка вважає, що надсилання повісток рекомендованими листами через “Укрпошту” спричинить багато проблем для українців.

Адже такий порядок вручення повісток не враховує важливих обставин, які можуть виникати у громадян.

Чоловіку можуть надіслати повістку поштою за місцем реєстрації, де він дійсно проживає. Та людина в цей час може бути у відрядженні, чи у лікарні. А коли повернеться додому, то вже буде вважатись ухилянтом.

Facebook Comments
Читати далі

MOBILZONE

В Україні обмежили роботу Telegram: що відомо

Опубліковано

В Україні обмежили роботу Telegram: що відомо

Деяким Українцям заборонили використовувати Telegram. Тепер його заборонено використовувати військовослужбовцям, державним службовцям і працівникам підприємств критичної інфраструктури. При цьому категорично їм не заборонять користуватися цим месенджером, але його доведеться видалити зі службових девайсів.

Про це повідомили в Раді національної безпеки і оборони України на засіданні з координаційним центром кібербезпеки (НКЦК) – ключового органу координації та контролю у сфері кібербезпеки.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Литвиненко заявив, що в розпал повномасштабної війни, користуватися месенджером власником якого є росіянин Павло Дуров, становить реальну загрозу національній безпеці України.

Начальник ГУР Кирило Буданов також зазначив, що листування в Telegram тепер стало небезпечним з точки зору конфіденційності інформації. ГУР має незаперечні докази того, що російські спецслужби мають доступ до особистого листування користувачів Telegram. Тому секретні дані, які містяться в таких листах, можуть стати надбанням ворога і бути використані у війні проти України. Тому ГУР вважає, що використання Telegram для службового спілкування потрібно обмежити.

Telegram буде видалено з усіх офіційних пристроїв

Таким чином, на засіданні, де брали участь керівники всіх силових структур, в тому числі керівники Нацбанку, Мінцифри, регуляторів у сфері електронних комунікацій, було вирішено обмежити використання Telegram.

Адже, на думку учасників, Telegram – це не лише потужна ідеологічна зброя ворогів, а й джерело, за допомогою якого окупанти розповсюджують шкідливі програми, встановлюють геолокацію користувачів і коригують ракетні удари.

«З метою мінімізації цих загроз ми прийняли рішення про заборону встановлення та використання Telegram на офіційних пристроях працівників державних органів, військовослужбовців, працівників сектору безпеки та оборони, а також підприємств – операторів критичної інфраструктури», – йдеться у повідомленні.

Загалом цим месенджером не можна буде користуватися зі службових пристроїв. Водночас щодо особистих девайсів заборони немає.

«Виняток робитимуть лише тим особам, які використовуватимуть цей месенджер у рамках службових обов’язків». – уточнили в НКЦК.

Facebook Comments
Читати далі

MOBILZONE

Повістки почали надходити поштою: хто їх отримає першими

Опубліковано

Повістки почали надходити поштою: хто їх отримає першими

“Укрпошта” розпочала розсилку повісток військовозобов’язаним, згенерованих через електронний реєстр. Станом на 17 вересня було відправлено вже понад 6000 таких повідомлень.

Адвокатка Таміла Алексик вважає, що повістки формували на основі даних з відкритих реєстрів, до яких Міністерство оборони має доступ. Вона пояснила, що в першу чергу повістки отримають ті, хто нещодавно оновлював свої дані в ТЦК та СП, оскільки їхні відомості вже доступні. А от для тих, хто не оновлював інформацію, її доведеться збирати через додаток “Дія” або інші реєстри, що потребуватиме додаткових зусиль.

Чимало громадян досі переконані, що повістку повинні вручити особисто під підпис, але ці правила вже змінилися. Зміни були закріплені в урядовій постанові, в якій прописано новий порядок вручення повісток.

“Найбільше мене непокоїть пункт про те, що навіть якщо людина не отримала повістку особисто або за місцем реєстрації, вважається, що вона все одно була проінформована. Це може призвести до багатьох проблем у майбутньому”, – наголошує адвокатка.

Вона також пояснила, що підтвердженням отримання повістки вважаються наступні ситуації:

  • отримання поштового повідомлення з підтвердженням факту вручення;
  • відмова від отримання листа з відповідною позначкою;
  • відмітка про відсутність особи за адресою, яку вона вказала в ТЦК під час уточнення облікових даних;
  • відмітка про відсутність за зареєстрованою адресою, якщо особа не повідомила іншу адресу проживання.

Алексик додала, що не очікує, що листоноші вручатимуть повістки особисто або дзвонитимуть у двері. Також малоймовірно, що будуть надсилати СМС-повідомленням на телефони, що повістка у поштового оператора, адже це вимагатиме наявності контактів усіх призовників віком від 18 до 60 років. Найімовірніше, “Укрпошта” використовуватиме процедуру, за якою повістка зберігатиметься у відділенні певний час, і призовник повинен буде прийти за нею самостійно, а повідомляти про її наявність будуть спеціальними листами, які будуть залишати в поштових ящиках.

Facebook Comments
Читати далі
Advertisement

В тренді

© 2018-2020 TehnoFan.com Всі права захищені Всі права на матеріали, які містить цей сайт, належать редакції і охороняються відповідно до законодавства України. Використання матеріалів, опублікованих на сайті допускається тільки за умови прямого гіперпосилання на сторінку, з якої матеріал запозичений. Гіперпосилання має розміщуватися безпосередньо в тексті, якому використанні матеріалів і сайту, до або після цитованого блоку.