Connect with us

MOBILZONE

Відстрочку від мобілізації отримають лише дві категорії студентів: що відомо

Опубліковано

Відстрочку від мобілізації отримають лише дві категорії студентів: що відомо

Міністерство оборони України повідомляє про надання відстрочок від мобілізації для студентів. ЇЇ зможуть отримати лише дві категорії здобувачів освіти. До того ж вік і спеціалізація не будуть враховуватись.

Про це повідомив речник Міноборони Дмитро Лазуткін.

Отже, призову не підлягають студенти, які навчаються за денною або дуальною формою – за бюджетні кошти.

«Одним із критеріїв, щоб отримати відстрочку, є вступ на бюджет на денну або дуальну форму навчання. А другим критерієм є рівень освіти, який вони мають отримати, тобто має бути вищим за той, який в них є. Інакше кажучи, якщо людина – бакалавр, то вона має вступити в магістратуру, щоб отримати відстрочку”, – наголосив речник.

Загальновідомо, що після початку повномасштабної війни в Україні різко зросла кількість студентів чоловічої статі. Ці чоловіки були військовозобов’язаними, тому багато з них, таким чином, намагалися уникнути військової служби. За даними МОН, за останні два роки кількість студентів вишів зросла на 40% через можливе ухилення від мобілізації.

Лазуткін також зауважив, що згідно з новим мобілізаційним законом в умовах воєнного стану усі військовозобов’язані українці мають щорічно проходити ВЛК. А у мирний час — раз на п’ять років.

Facebook Comments
Читати далі
Коментувати

You must be logged in to post a comment Login

Залишити коментар

MOBILZONE

ТЦК тепер ловитимуть ухилянтів і стягуватимуть штрафи по-новому

Опубліковано

ТЦК тепер ловитимуть ухилянтів і стягуватимуть штрафи по-новому

Представники влади все зробили для того аби чоловіки не могли уникнути обов’язку захищати батьківщину. А саме: перевели ТЦК в на цілодобовий режим роботи, збільшили штрафи за порушення правил військового обліку до 25, 5 тисяч гривень, зобов’язали всіх оновити дані протягом 60 днів, зробили розсилку повісток поштою тощо.

Таким чином, цілодобовий режим роботи ТЦК та посиленні санкції за ухилення від мобілізації змусили багатьох чоловіків прийти у військкомати. Про це повідомила в ефірі телеканалу КИЇВ24 адвокатка Марія Поліщук.

За словами юристки, що перехід на цілодобовий режим роботи ТЦК був затверджений урядовою постановою № 147 від 9.02.2024 року. Тоді до цього документу додали три пункти, в яких було вказано, що потрібно робити представникам військкоматів при цілодобовій службі.

Перший пункт, виявлення порушників правил військового обліку та накладень адміністративних стягнень, – розповіла юристка.

Другим пунктом передбачено цілодобове направлення на медичне обстеження. Слід зазначити, що в місті Київ було запроваджено цілодобове проходження ВЛК.

І третій пункт стосується наведення персонального якісного обліку військовозобов’язаних призовників та обліку транспортних засобів, які підлягають передачі Збройним силам. Ці три пункти додано до функцій ТЦК і СП, – підсумувала адвокатка.

Нагадуємо, що у Верховній Раді повідомили, що на сьогодні штат працівників ТЦК нараховує приблизно 100 тисяч осіб. Тому запровадження цілодобової роботи не повинен перегрузити роботою військкомати, адже штату більш ніж достатньо, щоб працювати в день і в ночі.

Facebook Comments
Читати далі

MOBILZONE

Характеристики та ціни Xiaomi 14T та 14T Pro розкрито до анонсу

Опубліковано

Характеристики та ціни Xiaomi 14T та 14T Pro розкрито до анонсу

Незабаром очікується презентація серії Xiaomi 14T, але в мережі вже з’явилися подробиці про технічні характеристики і навіть передбачувану вартість смартфонів. Це будуть потужні апарати з просунутими камерами та захистом від води за стандартом IP68.

Згідно з новою інформацією, Xiaomi 14T і 14T Pro отримають 6,67-дюймовий AMOLED-екран з роздільною здатністю 1220×2712 пікселів, частотою оновлення 144 Гц і піковою яскравістю 4000 нит. Старша модель отримає флагманський процесор MediaTek Dimensity 9300+, тоді як базовому 14T дістанеться MediaTek Dimensity 8300-Ultra. Для обох пристроїв вказаний акумулятор ємністю 5000 мАг, а 14T Pro додатково матиме підтримку 50-ватної бездротової зарядки.

У звичайного Xiaomi 14T очікується 50-мегапіксельна камера із сенсором Sony IMX906, телекамера на 50 Мп з 2,6-кратним оптичним зумом та ультраширококутна камера з роздільною здатністю 12 Мп та кутом огляду 120 градусів. У випадку з Xiaomi 14T Pro основна камера буде представлена ​​більш сучасним сенсором Light Hunter 900 на 50 Мп, а ось інші камери, імовірно, будуть ідентичними.

Презентація смартфонів очікується у вересні. За попередніми даними, Xiaomi 14T коштуватиме від 649 євро, а Xiaomi 14T Pro – від 899 євро.

Facebook Comments
Читати далі

MOBILZONE

Нацбанк обмежить курс долара: як це вплине на ціни

Опубліковано

Нацбанк обмежить курс долара: як це вплине на ціни

Національний банк України буде обмежуватиме коливання курсу. Про це повідомила пресслужба НБУ.

Регулятор зазначив, що вони були готові до зростання інфляції, що спостерігається останнім часом. При цьому Нацбанк передбачає, що ця тенденція продовжиться і до кінця 2024 року інфляція може досягти 8,5%.

Також регулятор запевняє, що готовий вживати необхідних заходів для контролю ситуації. Серед запланованих дій – обмеження коливань валютного курсу для підтримки його стабільності.

Нацбанк обмежить курс долара: як це вплине на ціни

Крім того, НБУ має намір підтримувати такі відсоткові ставки за депозитами у гривні, які ефективно захищатимуть заощадження громадян від знецінення через інфляцію.

Нацбанк обмежить курс долара: як це вплине на ціни

“Це підтримуватиме довіру до гривні та обмежить тиск на валютному ринку. Послідовні дії НБУ дозволять уповільнити інфляцію вже наступного року. Допомогти в цьому має й сповільнення інфляції в країнах, з якими Україна веде торгівлю”, – йдеться у повідомленні.

Нацбанк обмежить курс долара: як це вплине на ціни

Зростання цін

За інформацією Національного банку, зростання інфляції зумовлене кількома причинами:

  • збільшенням витрат бізнесу на електроенергію та оплату праці;
  • частково – “певним ослабленням курсу гривні”.

“За прогнозом НБУ, у наступні місяці інфляція помірно прискориться і до кінця року становитиме 8,5%. Важливо, що громадяни, згідно з опитуваннями, також очікують помірного зростання цін”, – зазначили в НБУ.

Згідно з прогнозами Національного банку, не зважаючи на поточне зростання інфляції, очікується її поступове зниження у майбутньому. Вже влітку-2025 вона почне уповільнюватись – і до кінця року знизиться до 6,6%. А у 2026 році вона знизиться ще більше – до 5%.

Щодо зміни цін за останній рік (липень 2023 – липень 2024):

  • Загалом ціни на харчові продукти зросли на 0,9%.
  • Деякі продукти подорожчали значно, наприклад, олія одразу на 16,1%.
  • Проте є продукти, що подешевшали: яйця впали у ціні на 25,6%

Facebook Comments
Читати далі
Advertisement

В тренді

© 2018-2020 TehnoFan.com Всі права захищені Всі права на матеріали, які містить цей сайт, належать редакції і охороняються відповідно до законодавства України. Використання матеріалів, опублікованих на сайті допускається тільки за умови прямого гіперпосилання на сторінку, з якої матеріал запозичений. Гіперпосилання має розміщуватися безпосередньо в тексті, якому використанні матеріалів і сайту, до або після цитованого блоку.