Connect with us

MOBILZONE

Через нову систему “Оберіг” всіх чоловіків поставлять на військовий облік: як у жовтні шукатимуть ухилянтів 

Опубліковано

Через нову систему "Оберіг" всіх чоловіків поставлять на військовий облік: як у жовтні шукатимуть ухилянтів 

Багато хто чув, що скоро запустять систему “Оберіг” яка буде обмінюватися даними з багатьома реєстрами, але до кінця не розуміють як вона буде працювати.

Перш за все потрібно знати, що в системі будуть абсолютно всі чоловіки віком від 17 до 60 років. Але це не означає, що в системі будуть знати де знаходиться особа. Робота ТЦК буде полягатиме в тому, щоб знайти кожного чоловіка і поставити на військових облік, якщо з тих чи інших причин він ще на ньому не стоїть, просто з системою “Оберіг” це буде в рази легше.

Розглянемо приклад, як в системі “Оберіг” будуть знати де шукати військовозобов’язаного чоловіка. Якщо чоловік офіційно працює, але досі не став на військовий облік система це автоматично буде знати за допомогою баз даних Пенсійного фонду. Робітники ТЦК можуть звернутися до начальника підприємства, щоб той вручив чоловіку повістку або безпосередньо прийти на робоче місце. Інформація про отримання прав, покупку авто або мотоцикла у 2023 році, теж буде в системі “Оберіг” за допомогою баз МВС. Міністерство освіти теж дасть велику базу призовників, адже всі хто буде закінчувати вищу освіту будуть уже в системі “Оберіг”.

В системі буде інформація не тільки про вас, а й про ваших батьків, щоб в разі чого зв’язатися з ними. Детальніше про саму систему “Оберіг” можна дізнатися в цій статті.

У Міністерстві оборони запевняють, що в жовтні у них будуть дані про всіх чоловіків. Цим самим вони будуть знати, який резерв є в країні, адже по останнім заявам всіх експертів – війна триватиме довго.

Нагадаємо, в Україні діє чимало заборон для чоловіків, які не перебувають на військовому обліку. А саме:

  • Працевлаштування;
  • Вступ до навчальних закладів;
  • подання заяви на реєстрацію шлюбу або розірвання шлюбу в органах РАЦС;
  • зміни адреси реєстрації місця проживання;
  • постановки на консульський облік за кордоном;
  • постановки на облік безробітних в центрах зайнятості;

Раніше ми розповідали, що в Україні хочуть скасувати вікові обмеження для військової служби.

Facebook Comments
Читати далі
Коментувати

You must be logged in to post a comment Login

Залишити коментар

MOBILZONE

ТЦК отримають доступ до банківських рахунків українців: роз’яснення

Опубліковано

ТЦК отримають доступ до банківських рахунків українців: роз'яснення

Доступ до особистих даних військовозобов’язаних, працівники ТЦК будуть отримувати зі всіх державних реєстрів України. Стало відомо про доступ й до банківських рахунків українців.

18 травня набув чинності новий закон про посилення мобілізації, відповідно якого, всі чоловіки мають надати свої облікові дані до відповідних установ. Вся інформація військовозобов’язаних зберігається в базі даних «Оберіг».

Реєстр був створений для прискорення процесу мобілізації та зниження ризику корупції при контакті з ТЦК.

В розпорядженні ТЦК знаходиться така інформація про військовозобов’язаних, як: імена та прізвища, адреси, сімейний стан, податкові номери, також там з’являться дані про адміністративну відповідальність за порушення правил мобілізації та інші відомості.

Щодо банківських рахунків, то тут самі банки гарантують конфіденційність інформації. Дані про рух коштів, зміни платіжної картки чи банківського рахунку надаються лише власникам, їх представникам або за рішенням суду.

Адвокат Катерина Аніщенко вважає, що влада хоче надати представникам TЦК секретний доступ.

“Це насправді про те, щоб дозволити копатися в гаманцях українців. Наразі велика частина банківської системи належить державі, тому надання доступу до рахунків може бути секретним і про це ніхто не дізнається. На сьогодні представники ТЦК мають доступу до демографічного реєстру – цим самим вони бачать, де людина прописана. Акти цивільного стану надають інформацію про наявність дітей і дружини. Державна податкова служба, яка надасть дані про роботу (код підприємства, місце роботи, посаду тощо). За допомогою всіх цих реєстрів та наданої інформації буде легше знайти людину та поставити її на військовий облік ”, — зазначила Аніщенко.

Нагадуємо, що за новим мобілізаційним законом, всі чоловіки віком від 18 – 60 років повинні встати на військовий облік до 16 липня. Якщо вимогу буде проігноровано, передбачені штрафи від 17 тисяч гривень та позбавлення права керувати машиною через суд.

Facebook Comments
Читати далі

MOBILZONE

Мобілізація в Україні з 1 липня: кого призиватимуть

Опубліковано

Мобілізація в Україні з 1 липня: кого призиватимуть

В Україні воєнний стан і мобілізація триває уже понад два роки. За новим законом з 18 травня почалися посилені заходи мобілізації громадян, адже багато чоловіків втратили право на відстрочку і можуть бути призвані на військову службу.

В цьому матеріалі ми розповідаємо, кого можуть мобілізувати в Україні в липні.

За заявами Міністерства оборони за останній місяць було мобілізовано більше чоловіків ніж за останні 6 місяців. Це вказує на те, що новий мобілізаційний закон працює і люди самі ідуть оновлювати дані в ТЦК, проходять ВЛК та встають на захист батьківщини.

Хто підлягає мобілізації в Україні в липні 2024

Навіть попри інтенсивне поповнення війська, багато військових все одно незадоволені як проходить мобілізація. Найбільша нестача у війську це штурмовики, які держать позиції та звільняють території від загарбників, також армії потрібні водії, зв’язківці, фахівці IT, електрики, механіки та інші.

Таким чином, мобілізації у липні підлягають наступна категорія військовозобов’язаних:

  • чоловіки від 18 до 60 років, які мають досвід військової служби і є придатними та обмежено придатними за станом здоров’я під час воєнного стану;
  • чоловіки від 25 років до 60 років(згідно з новим законом призовний вік знижено з 27 до 25 років), без досвіду військової служби та є придатними за станом здоров’я або обмежено придатними;
  • чоловіки від 18 до 60 років, яких знято і виключено з військового обліку, але визнано придатними або обмежено придатними за станом здоров’я в умовах воєнного стану на підставі рішення ЛКК (вони повинні повторно пройти медкомісію до 4 лютого 2025 року, щоб отримати статус “придатний” або “непридатний”).

За певних обставин можуть бути мобілізовані військовозобов’язані чоловіки віком від 18 до 25 років, особливо ті, хто пройшов строкову військову службу, офіцери запасу та ті, хто проходив військову службу в інших державах до набуття громадянства України.

Нагадаємо, що на добровільній основі вступити на військову службу можуть:

  • призовники віком від 18 до 25 років, які не мають досвіду в армії, але мають бажання служити;
  • жінки віком до 60 років, які визнанні придатні за станом здоров’я;
  • людей з інвалідністю та тих, хто отримав відстрочку від мобілізації.

Facebook Comments
Читати далі

MOBILZONE

Воювати повинні військові, які отримали відповідну освіту і навички: прості українці це не ухилянти

Опубліковано

Воювати повинні військові, які отримали відповідну освіту і навички: прості українці це не ухилянти

У Чернігівській області суд визнав безробітного чоловіка винним в ухиленні від призову на військову службу та присудив йому тюремний термін.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на дані судового реєстру.

За матеріалами справи зазначається, що чоловік у лютому пройшов ВЛК і був визнаний придатним та отримав бойову повістку, яка передбачає відправку до військової частини. Але в зазначений день збору чоловік так і не з’явився.

У суді обвинувачений частково визнав свою вину. Він зазначив, що не згоден із системою відбору на військову службу. На його думку, «воювати повинні люди з військовою освітою». Особисто він не мав бажання йти на фронт, про це він говорив працівника ТЦК. Також повідомляється, що у чоловіка не було підстав для відстрочки.

При цьому Феміда не побачила щирого каяття підсудного і тому відмовила у застосуванні умовного засудження. Натомість військовозобов’язаний виправдовував свої дії незгодою із системою відбору на військову службу та небажанням воювати, що «свідчило про усвідомлення чоловіка про наслідки, які можуть бути».

Тому в суд визнав повністю винним чоловіка і дав вирок у позбавлення волі на 3 роки. Також судом було зазначено, що дане покарання буде прикладом для інших осіб, які захочуть уникнути мобілізації.

Нагадаємо, санкції, передбачені статтею 336 Кримінального кодексу («Ухилення від військової служби під час мобілізації на особливий період») передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від трьох до п’яти років.

Також читайте:

Що криється реально за оновленням даних в ТЦК – роз’яснення адвоката.

Мобілізація жінок, які спеціальності повинні стати на військовий облік з 1 липня.

Facebook Comments
Читати далі
Advertisement

В тренді

© 2018-2020 TehnoFan.com Всі права захищені Всі права на матеріали, які містить цей сайт, належать редакції і охороняються відповідно до законодавства України. Використання матеріалів, опублікованих на сайті допускається тільки за умови прямого гіперпосилання на сторінку, з якої матеріал запозичений. Гіперпосилання має розміщуватися безпосередньо в тексті, якому використанні матеріалів і сайту, до або після цитованого блоку.