“Ухилянтами” автоматично можуть стати дуже велика кількість чоловіків: цифра дня

Закон про мобілізацію набуде чинності 18 травня. Чоловіки мають лише 60 днів, щоб звернутися до ТЦК чи оновити дані в електронному кабінеті, чи ЦНАП.

На сьогодні в Україні нараховується, що близько 3 мільйонів чоловіків призивного віку не стоять на військовому обліку. Тому новий закон розв’язує руки поліції і представникам ТЦК, адже після 60 даного терміну їх всіх буде подано в розшук і примусово доставлено до ТЦК.

Журналістка Вікторія Панченко в ексклюзивному репортажі для ТСН.ua розповідає, яке покарання та кого покарають, якщо особа не з’явиться до ТЦК протягом 60 днів.

Штрафи для ухилянтів

Крім розшуку, на чоловіків ухилянтів буде накладено штраф до 25 тисяч гривень.  Якщо оплата не буде здійснена, інформація буде передана правоохоронним органам. Таким чином особу вносять до реєстру боржників, накладає арешт на майно особи та обмежує використання банківських карток.

Виникає логічне запитання: звідки міліція та ТЦК беруть дані про ймовірних ухилянтів? Відповідь проста – існує багато реєстрів для отримання персональних даних українців. Один із них – банк. Дана організація 100% надає інформацію про чоловіків відповідного віку, а також може надати державна міграційна служба, МВС тощо.

Обмеження для ухилянтів

Нагадуємо, що ухилянтів каратимуть не лише штрафами. Чоловіки, які не оновили свої дані у ТЦК будуть позбавлені права керувати транспортним засобом. Проте є винятки. Є дві ситуації, в яких обмеження не діє: якщо встановлення такого обмеження позбавляє особу основного законного джерела доходу; якщо особа, яка керує транспортним засобом має інвалідність або на його утриманні особи з інвалідністю I, II групи або дитини з інвалідністю.

У вас дві машини – поділись із ЗСУ

До того ж, мобілізаційний закон передбачає, що транспортні засоби для потреб Збройних Сил можуть бути вилучені у громадян, які володіють кількома транспортними засобами. Вилучатимуть не всі автомобілі, і не у всіх, тобто мобілізація може торкнутися різних категорій власників і транспортних засобів.

Схема мобілізації авто

Збройним силам знадобиться більше вантажівок, спецтехніки та позашляховики. Водночас остаточного переліку ще немає, оскільки в законі вказано лише «транспортні засоби», а не які транспортні засоби.

Збройні сили України склали перелік необхідної техніки, після чого в областях формується мобілізаційне замовлення. Також мається на увазі, що мобілізовану техніку буде заборонено продавати, перереєстровувати та вивозити за межі України та навіть в інші регіони. Її необхідно буде повернути власнику протягом 30 днів після демобілізації.

Мобілізація автомобілів стосується і народних депутатів. А саме головних працівників ВР, адже автопарк у них, дай Боже.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.