Зеленський підписав закон про мобілізацію: названо основні зміни

Затверджений Верховною Радою закон про мобілізацію вже підписаний Президентом. Він набуде чинності через 30 днів.

Верховна Рада розглянула понад 4 тисячі поправок до мобілізаційного закону, які надійшли після першого читання. 11 квітня депутати Верховної Ради, ухвалили новий закон. Його підписав речник ВР, Руслан Стефанчук і направив на затвердження Володимиру Зеленському. 16 квітня Президент підписав даний закон.

Закон передбачає заміну строкової військової служби на військовий вишкіл, який громадяни проходитимуть п’ять місяців у мирний час, три – у воєнний. Для українців молодше 24 років можливий вибір проходження часу служби. Це розраховано на тих, хто не хоче переривати здобуття вищої освіти.

Дані військового обліку тепер можна оновлювати не лише в ТЦК, а й у ЦНАПі чи онлайн. Для цього пообіцяли запустити спеціальні електронні кабінети.

Військовослужбовці, які отримали інвалідність або повернулися з полону, за бажанням можуть бути демобілізовані зі Збройних Сил. Після початку повномасштабної війни, особи, які отримали інвалідність ІІ-ІІІ ступеня, змушені будуть повторно проходити військово-лікарську комісію. Це стосується і тих українців, які раніше набули статусу обмежено придатних до військової служби.

Усі чоловіки віком від 25 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-облікові документи та на першу вимогу пред’являти їх працівникам ТЦК, поліції чи прикордонникам. Правоохоронці мають право знімати процес на відео.

Для тих, хто ухиляється від призову на військову службу, закон запроваджує судові обмеження на використання транспортних засобів. Більш детально про обмеження, які прописані в новому мобілізаційному законі для чоловіків ми розповідали в цій статті.

Також читайте:

Всі чоловіків повинні протягом 60 днів повідомити ТЦК свою адресу проживання та мобільний телефон.

Відтепер у простих громадян можуть забрати автомобіль на потреби армії.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.