Connect with us

MOBILZONE

Зеленський підписав закони про мобілізацію: які зміни чекають чоловіків

Опубліковано

Зеленський підписав закони про мобілізацію: які зміни чекають чоловіків

Другого квітня Президент України Володимир Зеленський підписав законопроект №10062 про електронний кабінет військовозобов’язаного.

Нагадуємо, що законопроект Верховна Рада ухвалила ще 16 січня 2024 року, але президент довгий час не підписував його.

Таким чином, згідно закону, до реєстру військовозобов’язаних “Оберіг” потраплятиме інформація з різних державних реєстрів, яка допоможе мати повнішу картину про чоловіків віком від 17 до 60 років.

А саме, в систему “Оберіг” буде заноситися наступна інформація:

  • ПІБ;
  • місце проживання;
  • дата народження;
  • сімейний стан, відомості про членів сім’ї;
  • місце роботи;
  • відомості про освіту;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • стан здоров’я;
  • судимість тощо.

Крім того, законопроєкт має на меті спростити процедуру отримання статусу учасника бойових дій, аби його можна було оформити на підставі довідки в електронному вигляді про безпосередню участь особи у захисті держави.

У Міністерстві оборони наголосили, що законопроєкт №10062 є “критично важливим для обороноздатності України”, оскільки його реалізація сприятиме оперативному збору, обробці та використанню військових даних, а також переведе послуги та процеси для військовослужбовців у зручний цифровий формат.

Зниження призивного віку з 27 до 25 років

Ще Володимир Зеленський підписав законопроект № 9281, який зменшує призивний вік до 25 років.

Законопроєкт 9281 ухвалили ще в травні 2023 року, але президент підписав його тільки 2 квітня 2024 року.

Очікується, що реалізація закону унормує питання щодо поповнення мобілізаційного людського резерву шляхом взяття на військовий облік військовозобов’язаних чоловіків, які досягли 25-річного віку.

Facebook Comments
Читати далі
Коментувати

You must be logged in to post a comment Login

Залишити коментар

MOBILZONE

Воювати повинні військові, які отримали відповідну освіту і навички: прості українці це не ухилянти

Опубліковано

Воювати повинні військові, які отримали відповідну освіту і навички: прості українці це не ухилянти

У Чернігівській області суд визнав безробітного чоловіка винним в ухиленні від призову на військову службу та присудив йому тюремний термін.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на дані судового реєстру.

За матеріалами справи зазначається, що чоловік у лютому пройшов ВЛК і був визнаний придатним та отримав бойову повістку, яка передбачає відправку до військової частини. Але в зазначений день збору чоловік так і не з’явився.

У суді обвинувачений частково визнав свою вину. Він зазначив, що не згоден із системою відбору на військову службу. На його думку, «воювати повинні люди з військовою освітою». Особисто він не мав бажання йти на фронт, про це він говорив працівника ТЦК. Також повідомляється, що у чоловіка не було підстав для відстрочки.

При цьому Феміда не побачила щирого каяття підсудного і тому відмовила у застосуванні умовного засудження. Натомість військовозобов’язаний виправдовував свої дії незгодою із системою відбору на військову службу та небажанням воювати, що «свідчило про усвідомлення чоловіка про наслідки, які можуть бути».

Тому в суд визнав повністю винним чоловіка і дав вирок у позбавлення волі на 3 роки. Також судом було зазначено, що дане покарання буде прикладом для інших осіб, які захочуть уникнути мобілізації.

Нагадаємо, санкції, передбачені статтею 336 Кримінального кодексу («Ухилення від військової служби під час мобілізації на особливий період») передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від трьох до п’яти років.

Також читайте:

Що криється реально за оновленням даних в ТЦК – роз’яснення адвоката.

Мобілізація жінок, які спеціальності повинні стати на військовий облік з 1 липня.

Facebook Comments
Читати далі

MOBILZONE

Які смартфони Xiaomi підтримують eSIM

Опубліковано

Які смартфони Xiaomi підтримують eSIM

Компанія Xiaomi, як і інші виробники мобільної техніки, повільно, але розширює асортимент своїх глобальних пристроїв, які мають підтримку технології eSIM. Це, звичайно, не найдешевші моделі, але варто очікувати, що незабаром така можливість з’явиться і в більш доступних апаратах.

Що таке eSIM?

eSIM – це, за великим рахунком, звичайна SIM-карта, яка розпаяна на системній платі смартфона, планшета чи іншого пристрою. Сам чіп має дуже компактні розміри і забезпечує роботу з усіма послугами, що надаються стільниковими операторами без будь-яких обмежень.

При цьому вже кілька років на просторах Мережі ходять чутки про те, що провідні чіпмейкери в особі Qualcomm і MediaTek планують впровадити eSIM безпосередньо у свої однокристальні системи, але цього не сталося.

Які смартфони Xiaomi підтримують eSIM?

На сьогодні компанія Xiaomi обіцяє повну підтримку eSIM для 9 своїх моделей. Йдеться про наступні апарати:

  • Xiaomi 14
  • Xiaomi 13 Pro
  • Xiaomi 13
  • Xiaomi 13 Lite
  • Xiaomi 13T Pro
  • Xiaomi 13T
  • Xiaomi 12T Pro
  • Redmi Note 13 Pro+ 5G
  • Redmi Note 13 Pro 5G

Також варто зауважити, що за межами Піднебесної можливості технології eSIM пропонують і розумний годинник Xiaomi Watch 2 Pro, але, на жаль, не всіма операторами вони не підтримуються.

Facebook Comments
Читати далі

MOBILZONE

Камери у відеореєстраторах зможуть визначати п’яних водіїв

Опубліковано

Камери у відеореєстраторах зможуть визначати п'яних водіїв

Співробітники австралійського Університету Едіт Коуен розпочали розробку системи для аналізу стану водія перед поїздкою. З її допомогою можна буде запобігти ймовірності виникнення аварійних ситуацій на дорогах, попереджаючи людину про нетверезий стан.

Автори експерименту запросили 60 добровольців для запису їхніх осіб за допомогою відеокамер у процесі віртуального водіння. Водії послідовно перебували у різних стадіях сп’яніння: починаючи з цілком тверезого стану і закінчуючи важким сп’янінням.

Дослідники використали алгоритми машинного навчання для ретельного вивчення знятого матеріалу. Як маркерів система використовувала певні рухи обличчя, напрям погляду та положення голови. Софт визначив ключові характеристики кожному з трьох рівнів.

За підсумками експерименту, система визначала кожну з трьох стадій з точністю 75%. Цей показник збільшуватиметься в міру навчання алгоритмів на більшому масиві даних. У майбутньому технологію можна буде інтегрувати навіть у смартфони.

Facebook Comments
Читати далі
Advertisement

В тренді

© 2018-2020 TehnoFan.com Всі права захищені Всі права на матеріали, які містить цей сайт, належать редакції і охороняються відповідно до законодавства України. Використання матеріалів, опублікованих на сайті допускається тільки за умови прямого гіперпосилання на сторінку, з якої матеріал запозичений. Гіперпосилання має розміщуватися безпосередньо в тексті, якому використанні матеріалів і сайту, до або після цитованого блоку.