Два нових налаштуваннь Android змінюють правила: прощай, повільна робота смартфона

У чому головний плюс iPhone? Звичайно ж у стабільній, передбачуваній роботі системи. Але власники Android смартфонів не готові відмовлятися від свободи вибору, що тільки сниться користувачам iOS. Тобто ідеальної системи не існує і чи завжди знайдуться компроміси? Ні. Це твердження правильне лише частково.

В Android 14 з’явилася низка нових налаштувань, які лише тестуються, але можуть бути активовані. Про одну з них я вже розповідав у недавній статті, а сьогодні хочу продовжити та показати вам не менш цікаві функції. Перше налаштування дозволяє збільшити час роботи, щоб смартфон розряджався повільніше, а також допомагає недорогим смартфонам з нестачею пам’яті (переважно оперативною) працювати швидше. Функціонал цієї настройки був підглянутий розробниками Android у Greenify.

Якщо не вдаватися до технічних подробиць, пояснити його можна так:

Система автоматично закриває фонові процеси і дозволяє їм задіяти процесор, що у свою чергу знижує навантаження на батарею.
Щоб увімкнути це налаштування, відкрийте меню “Для розробників” і знайдіть пункт “Зупинити роботу кешованих програм”.

Після включення я використав смартфон дві доби і хочу поділитися спостереженнями у форматі плюсів та недоліків.

Плюси:

  • При звичайному використанні смартфон працював на півтори години довше.
  • Знизилася витрата батареї під час коли смартфон не використовується (вночі особливо помітно).
  • Під кожний активний процес виділяється більша кількість оперативної пам’яті.

Мінуси:

  • У меню багатозадачності перемикання між додатками стало трохи довшим.
  • Повідомлення від програм надходять із затримкою (вирішується закріпленням програм у пам’яті).

Фактично це налаштування не буде актуальним для флагманських смартфонів і більше підійде недорогим, але ситуації бувають різні і як мінімум знати про неї буде зайвим. Друге налаштування навпаки, допомагає розкрити весь потенціал смартфона та стирає межі між iOS та Android. Однією з причин того, що програми в iPhone працюють швидше (крім роботи планувальника), є можливість iOS не перешкоджати виконанню сторонніх процесів додатків.

Простими словами, Android навмисно не дозволяє стороннім програмам (наприклад іграм або іншим важким завданням) підтримувати всі дочірні процеси, періодично закриваючи їх. Знайдене мною налаштування знімає це обмеження на рівні системи Android, а значить підходить навіть смартфонам із власними оболонками, наприклад, Xiaomi. Щоб увімкнути, у меню розробників потрібно активувати пункт “Вимкнути обмеження для дочірніх процесів”.

На своєму Xiaomi 12 Lite я помітив покращення роботи з незначною (півгодини) втратою автономності, що на мій погляд не є проблемою.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.