Як буде працювати “Електрона повістка” та нові правила військового обліку

30 січня Кабмін затвердив оновлену версію законопроекту про мобілізацію та передав її до Верховної ради. В законопроекті пропонується запровадити новий механізм уточнення військово облікових даних та електронні повістки.

Отже, у разі ухвалення законопроєкту №10449 військовозобов’язані українці муситимуть зареєструватися в електронному кабінеті призовника, військовозобов’язаного та резервіста. Відповідні правила прописані у статті 22 законопроєкту, яка врегульовує порядок мобілізаційної підготовки та мобілізації.

У тексті законопроекту зазначено, що всі військовозобов’язані чоловіки протягом 60 днів з дати початку проведення мобілізації  повинні обновити свої військово облікові дані. Це можна буде зробити наступними способами:

  • через ЦНАП(центр надання адміністративних послуг)
  • електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста;
  • безпосередньо у ТЦК за місцем свого проживання чи перебування.

В законопроекті також зазначено, що повістку можна надсилати в електронний кабінет призовника. Вона буде мати ту саму юридичну силу, що і повістка вручена особисто в руки.

Електрона повістка буде вважатися врученою, коли ТЦК отримає повідомлення про доставлення такої повістки до електронного кабінету.

Адвокат Роман Лихачов вважає, що нові правила вручення повісток є суперечливими в кількох моментах. За його словами, закон не містить основного механізму, який дозволяє перевірити, чи отримала особа повістка та чи прочитала її.

Також в законодавстві не передбачено, щоб зобов’язати громадянина мати будь-який ґаджет, без якого своєю чергою неможливе користування електронним кабінетом призовника. Тому питання електронних повісток залишається самим незрозумілим пунктом в новому законопроекті, зазначив адвокат

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.