Чи можуть реально анулювати посвідчення водія через ігнорування ТЦК

30 січня Кабмін затвердив оновлену версію законопроекту про мобілізацію та передав її до Верховної ради.

В законопроекті пропонуються нові обмеження для чоловіків, які ухиляються від військового обліку. Тобто, якщо чоловік після отримання повістки протягом 10 днів не з’явився до ТЦК добровільно, то на нього будуть накладені наступні обмеження через суд:

  • Арешт банківських рахунків і цінностей, що знаходяться на зберіганні в банках;
  • Обмеження виїзду за кордон;
  • Обмеження у праві керування автомобілем.

Адвокат Руслан Ткаченок відповів, що до кінця не зовсім зрозумілий механізм виконання майбутніх рішень судів у нових справах, який пропонується ввести законопроєктом.

Законопроектом поки детально не прописано, як буде виконуватися рішення суду та яким чином буде накладатися обмеження на військовозобов’язаного. Навіть після багатьох правок законопроект досі викликає багато неясностей – зазначив адвокат

Також він наголосив, що в Україні уже є практика в обмежені керування транспортними засобами чоловіків за несплату аліментів, але це можливо лише на підставі постанови державного виконавця (а не на підставі рішення суду).

Таким чином, виникає ситуація, коли юридично неможливо позбавити громадянина права керувати автомобілем, адже таке право в законодавстві України зараз передбачено тільки щодо боржників по аліментах.

Поки законопроект не прийнято важко сказати, як весь цей механізм буде працювати, як будуть реалізовуватися електронні повістки, накладання обмежень та ще багато інших пунктів. Законопроект дуже спірний і не допрацьований на багатьох рівнях” – підсумував адвокат

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.