Хто отримав гроші з “Дії” помилково, їх потрібно буде повернути

Деякі українці під час війни незаконно отримали виплату 6500 грн. Гроші нарахували в рамках програми “Підтримка”. Тепер вказану суму доведеться повернути до скарбниці добровільно чи через суд. Українцям, які через бойові дії залишилися без роботи, передбачено державну допомогу у розмірі 6500 грн. Проте з’ясувалося, що гроші помилково нарахували тим, хто не мав на них права – бюджетникам. При цьому не всі з тих, кому справді належать виплати, змогли оформити та отримати допомогу.

Під час перевірки, проведеної Мінфіном України, з’ясувалося, що виплату отримали застраховані особи – працівники бюджетних установ. Це суперечить умовам програми “Підтримка”. Мінекономіки закликало людей терміново повернути неправомірно отримані гроші на свій небюджетний рахунок до Держказначейства. В іншому випадку безпідставно одержані бюджетні кошти можуть бути стягнуті через суд.

Проте лякатися зарано. Чиновники можуть лише просити підлеглих повернути суми, а не вимагати. Адвокат Ростислав Кравець заявив, що ці кошти навряд чи можуть стягнути з одержувача, бо так чи інакше всі громадяни України постраждали від агресії з боку Росії.

“Людина подала заявку, її прийняли, не відхилили через те, що громадянин-бюджетник і не підпадає в категорію під виплати. Якщо програмісти помилилися, то тоді вони мають за це відповідати, мають повернути зі своєї кишені кошти до держбюджету. владі ніхто не має права на помилку, особливо під час війни”, – зазначив правозахисник.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.