Приватбанк і Монобанк вводять обмеження щодо зняття готівкової валюти і чекають зростання курсу

Українські банки почали самостійно впроваджувати свої власні валютні правила та нові обмеження. Цього тижня про нові заборони заявив державний «Укргазбанк» — запровадив добову норму зняття готівки з гривневих карток у банкоматах за кордоном скоро до нього приєднається Приватбанк і Монобанк.

За один день людині дозволили знімати за кордоном не більше ніж еквівалент 3500 грн у банкоматі/касі банку.

Нове обмеження набагато жорсткіше, ніж те, що під час війни запровадив Національний банк. Спочатку НБУ дозволяв населенню знімати з гривневих карток в іноземних банкоматах до 100 тис. грн на місяць, а з 21 травня опустив планку до 50 тисяч гривень/місяць. Жорсткість затвердили постановою регулятора №102, «Країна» писала про це півтора тижні тому.

Що важливо розуміти: Нацбанк запровадив ліміт на місяць, а не на добу. Важливий момент. На практиці це означає, що людина може за раз навіть за один день використовувати весь місячний ліміт на зняття готівкової валюти з гривневої картки.

У цьому принципі тримається схема валютних човників, яку писала «Країна».

У Нацбанку її назвали інакше – картковий туризм. Вона дозволяла людям заробляти на курсовій різниці у прикордонних територіях. В Україні на картковий рахунок вкладалася гривня, а у закордонному банкоматі знімався готівковий долар/євро. А після ця готівкова валюта вигідно здавалася на чорному ринку після повернення в Україну. Навіть з урахуванням комісії на конвертації, що зазвичай складала у банків 2% суми, вдавалося заробляти чистими до 100 доларів з однієї картки на день. Човники чи карткові туристи брали із собою дітей і по 3-5 карток, і непогано заробляли за один день.

Ідея була в тому, щоб не жити за кордоном, не витрачається там на житло, а все (поповнення гривневої картки/зняття валюти за кордоном) провертатиме за день. Вранці поїхали – увечері повернулися. Місячний ліміт зняття інвалюти з гривневої картки витрачався за один день.

Саме цей принцип новим обмеженням на корені зараз обрубав державний Укргазбанк. За один день людина зможе зняти готівкою з гривневої картки у 14 разів менше – не 50 тисяч гривень, як дозволяє НБУ, а лише 3500 грн. Це мізер і не забезпечує помітних заробітків валютному човнику. Адже за день можна отримати в банкоматі лише близько 100 доларів або 100 євро.

НБУ не забороняв банкам вводити додаткові обмеження протягом його місячного ліміту. Тож в Укргазбанку заявляють, що нічого не порушили.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.