НБУ проводить стрес тестування ПриватБанку, Ощадбанку і ще 28 банкам

Нацбанк України перевірить 30 українських банків. Національний банк України повідомив, що відновлює стрес-тестування, під приціл фінансового регулятора потрапили 30 банків. Вимушена перерва пов’язаний з коронакрізісом, але з 2021 року цю процедуру знову повертається. Деталі розповіла прес-служба НБУ.

Національний банк України відновлює щорічну оцінку стійкості 30 українських банків. Її будуть виконувати за станом на 1 січня 2021 року. В першу чергу, буде проводитися оцінка активів кожного з банків, а також додатково стрес-тестування для окремого списку банків. Зазначено, що ця процедура пов’язана з необхідністю проведення оцінки банків після того, як в країні пройшла гостра фаза наслідків коронавирусной інфекції.

Зокрема, фахівці фінансового регулятора будуть оцінювати зусилля банків, спрямовані на роботу реструктуризованих кредитів і оцінки власності нерухомого майна. У 2021 році за стрес-тестування потрапляють три десятка українських банків, які складають 90% активів від всієї банківської системи країни. Докладний список наведено нижче:


Така кількість банків зібрано неспроста, так як Нацбанк оцінив їх за трьома критеріями, зокрема:

  • Активи, що вважаються ризиковими;
  • Активи домогосподарств;
  • Розмір чистих кредитів, виданих домогосподарствам.

 

Вказується, що Нацбанк України після проведення дослідження пізніше опублікує подробиці макроекономічних сценаріїв і подходок до стрес-тестування 2021.

Після проведення оцінки стійкості банку буде визначено необхідний рівень нормативу адекватності регулятивного капіталу і в достатній кількості основний капітал певного банку.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.