Київстар попередив українців про крадіжку мобільних номерів

Шахраї можуть вкрасти номер і отримати доступ до рахунків і персональної інформації. Мобільний оператор “Великої трійки” Київстар попередив про “підводні камені”, які можуть зустрітися українцям через “єдиного вікна” (MNP). Так, Київстар попередив про можливе шахрайство через нового способу переходу абонентів між мобільними операторами.

На думку оператора, це може привести до зростання випадків кібершахрайства.

Як MNP діє сьогодні?

Відзначається, що за весь час дії послуги MNP їй скористалися лише 0,1% ринку, а це не більше 110 тисяч абонентів. У повідомленні прес-служби підкреслили, що нинішні правила переходу між мобільними операторами в Україні відповідають загальноприйнятим світовим нормам. Це означає, що перш ніж переносити номер, абонент повинен спочатку довести, що номер телефону дійсно належить йому.

Що хочуть змінити?

Однак з’явилася загроза даного порядку. НКРЗІ планує впорядкувати правила надання послуги MNP. В Україні хочуть запровадити принцип “єдиного вікна”, а також скасувати обов’язкову реєстрацію тих, хто хоче перенести номер, у оператора, який їх обслуговує.

В Київстар помітили, що таке рішення може призвести до різкого зростання небезпеки крадіжки номера абонента, а звідси піде сплеск нового виду шахрайства за допомогою мобільних номерів.

У чому полягає загроза?

Інтернет-шахраї, Як захистити фінансовий номер від шахраїв, ПриватБанк
Розмова з шахраєм

Наприклад, шахрай, який незаконно завадел телефонним номером, може отримати доступ до персональних даних, а також до прив’язаним до номера фінансових рахунках. У зв’язку з цим представники оператора вже звернулися до уряду з проханням переглянути положення проекту.

Нагадуємо, що lifecell запустив корисну послугу і здивував своїми тарифами. На сайті мобільного оператора доступний сервіс під назвою “Порівнятор”. Він відображає умови і вартість актуальні тарифів трьох українських мобільних операторів – lifecell, Vodafone і Київстар.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.