Vodafone перерахував п’ять найчастіших способів “шахрайства”

Як можна захистити себе від зловмисників. Нерідко аферисти отримують особисті дані або гроші довірливих громадян, які «повелися» на їх обман. Тепер представники мобільного оператора Vodafone вирішила розповісти про найпопулярніші схемах зловмисників. Така інформація з’явилася на офіційному порталі компанії.

«З вашої карти зняли гроші». Часто абонентам можуть надсилати повідомлення про те, що нібито з їх банківських карт знімали кошти, хоча насправді цього, звичайно, ж не траплялося. Обман криється вже в номері «служби підтримки», який надсилають з таким смс. Шахраї розраховують, що ви передзвоніть, а після – скажете особисті дані по банківській карті.

«Ваша карта заблокована». Ця ситуація дуже схожа на першу. Тут теж приходить смс-повідомлення або телефонний дзвінок. Аферисти знову намагаються дізнатися у вас особисті дані по карті. Варто пам’ятати, що справжні співробітники банку не будуть питати у вас паспортні дані або номер карти – у них і без того вже є ця інформація.

“Ви виграли”. Одна зі старих схем обману все ще популярна. Абонентові приходить повідомлення про те, що він переміг у розіграші квартири, мільйони доларів або автомобіля – «приз» може бути яким завгодно. У такій ситуації важливо відразу згадати, чи брали участь ви в таких розіграшах, адже просто так ніхто не виграє. Крім того, якщо приз дійсно настільки цінний, то організатори б подзвонили, а не надсилали б підозріле смс.

«Ваш родич хворий коронавірусів». Під час пандемії шахраї стали писати або дзвонити людям, кажучи про те, що їх рідні захворіли коронавірусів. Далі, природно, буде «необхідність» сплатити суму ліків. Гроші, звичайно, потрібно пересилати саме на рахунок шахраїв, якщо вірити їхнім словам. Експерти закликають не вірити таким дзвінкам, і перевіряти інформацію. Також бувають випадки, коли абонентам телефонують з вимогою сплатити штраф за порушення карантинних обмежень, коли такого штрафу у людини і в помині немає.

«Купіть результати тесту на коронавірус / щеплення від коронавируса». Багато зловмисників намагаються заробити на пандемії. В даному випадку абоненту пропонуватиметься купити потрібні результати тесту на інфекцію, або зовсім купити щеплення (яку ще навіть не ввезли в країну). Виявиться, що працюють «продавці» по передоплаті. Після того, як ваші гроші відправляться до них на рахунок, «продавці» зникнуть.

Як захистити себе від зловмисників:

  • Перевіряти інформацію (якщо вам телефонують і кажуть, що ваш родич хворий, – передзвоніть родичу, так можна позбавити себе і від аферистів, і від зайвих переживань);
  • Чи не озвучувати нікому свої особисті дані (якщо ви дійсно переживаєте через банківської карти – краще сходіть в відділення або зателефонуйте на номер служби підтримки, який вказаний на офіційному порталі (або в додатку) вашого банку;
  • Не реагуйте на підозрілі повідомлення, а також не оплачуйте якісь товари заздалегідь, не будучи впевненими в магазині.

 

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.