ПриватБанк і Ощадбанк хочуть змінити комісію за розрахунок карткою

В Україні хочуть зменшити в п’ять-шість разів комісію за розрахунки платіжними картами. Так, в парламенті зареєстрований законопроект №4178, згідно з яким пропонується серйозно зменшити так звану ставку еквайрингу – для розрахунків платіжними картами. Виходячи із законопроекту, вже з початку наступного року, загальний розмір ставки комісії (з урахуванням комісії і банків, і міжнародних платіжних систем) може бути обмежений на рівні 1,5% від розміру платежу, з липня 2021 року – на рівні 1%, а з 2022 року – не вище 0,5%.

Відзначається, що, перш за все, це допоможе, малому бізнесу, який змушений платити 2-3% комісії за розрахунки платіжними картами – в 7 разів більше, ніж в Євросоюзі. При цьому багато торгових мереж, які активно працюють з малим бізнесом і в розрахунках яких серйозну роль грають платіжні карти, цей законопроект підтримали.

«Комісія за розрахунок платіжними картами в Україні в 7 разів вище, ніж в країнах Євросоюзу. За кожні 100 грн, заплачені картою, підприємець повинен 2,5-3 грн віддати банку. З огляду на, що український бізнес, особливо малий і середній бізнес, переживає зараз найважчу кризу, ми закликаємо банки і міжнародні платіжні системи зробити крок на зустріч бізнесу і зменшити комісії з платежів », – зазначила директор з питань співпраці з державною владою« МЕТРО Кеш енд Керрі Україна »Олеся Оленіцкая.

Підкреслюється, що мережа «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» спеціалізується на роботі саме з малими підприємствами і фізичними особами-підприємцями, часто використовують цю торговельну мережу для просування і реалізації власної продукції, а також з сегментом ХоРеКа – готелі, ресторани, кафе, які також , як правило, є малим бізнесом.

«Парадоксально, але при діючих зараз технологіях розрахунок готівкою для українського підприємця в 100-150 (!) Разів вигідніше, ніж розрахунок карткою. Так, вартість інкасації банком готівкової гривні в середньому коштує 0,02% від суми. А комісія за проведення карткових платежів коливається від 1,8 до 3%. При цьому якщо ми, як великі торговельні мережі, ще можемо “виторгувати” трохи менший відсоток завдяки серйозним оборотам, то малий бізнес змушений платити по повній – 2-3% з кожного платежу плюс 300-400 грн. за кожен POS-термінал в місяць », – пояснила Оленіцкая.

Слід зазначити, що раніше Національний банк України також закликав банки і платіжні комісії зменшити ставки за розрахунками платіжними картами.

«Ми дуже хочемо, щоб безготівкові платежі були дешевшими, ніж готівка, і вже робимо необхідні кроки в цьому напрямку. Ми рекомендуємо банкам діяти аналогічно і знижувати вартість онлайн-розрахунків для своїх клієнтів », – сказав заступник голови Нацбанку Сергій Холод.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.