Чи можна грати під час зарядки: перевіряємо дослідним шляхом

Немає нічого гіршого для мобільного геймера, ніж телефон, який ось-ось розрядиться в самий напружений момент гри. Навіть якщо вдасться добігти до розетки або зовнішнього АКБ, виникає питання: чи можна продовжити Зарубу при зарядці? Адже в ресурсоємних хітах на кшталт PUBG корпус нагрівається пристойно, акумулятор теоретично може бабахнути … чи ні? Ризикнемо з редакційним Honor Play і на ділі дізнаємося, чи багато шансів залишитися без смартфона, граючи під час зарядки.

В чому проблема

Типовий літій-іонний акумулятор

Побоювання щодо палаючого корпусу легко зрозуміти: мовляв, залізо під час гейминга і так гріється неслабо, а тут ще й додається нагрів від струму, що надходить з електромережі. Діапазон робочої температури акумулятора на основі літію, які встановлюються в багатьох смартфонах, становить від -20 до +50 градусів за Цельсієм. Стандартний нагрів гаджета при “зарубі” в топові тайтли – близько 35-40 градусів.До літієвих АКБ мобільна електроніка комплектувалася батареями на основі нікелю. Вони мали більший діапазон робочої температури (від -40 до +60 градусів), але були громіздкими і витримували менше циклів заряду-розряду. Для найбільшої ефективності їх доводилося пару раз розряджати до нуля на початку експлуатації, а потім повторювати процедуру кожні 2-3 місяці. Літієві акумулятори такої турботи не вимагають.

Сьогодні автономність смартфонів практично не змінюється, але не треба думати, ніби батареї ніяк не вдосконалюються. Інженери приділяють увагу безпеці, особливо актуальною в контексті швидкої зарядки і тренда (вже, правда, не дуже актуального) на зменшення розмірів апаратів. І мова не тільки про тести АКБ на виробництві (пам’ятаєте у всіх сенсах бомбічну історію одного корейського бренду?). Позначається і поступовий перехід з літій-іонних батарей на літій-полімерні. Останні відрізняються підвищеною місткістю при тих же розмірах і великим числом циклів зарядки-розрядки.

Літій-полімерний АКБ

Сьогодні вдосконалюється не тільки технологія виробництва АКБ для гаджетів, але і їх перевірки. Будь-який поважаючий себе вендор проводить цілий ряд тестів безпеки, в який включені навантаження під напругою і перегрів, щоб переконатися: смартфон не задимиться, навіть якщо користувач буде запускати найбільш просунуті гри під час зарядки. Втім, довіряй, але перевіряй. Тому візьмемо мобільник, підключимо його до розетки і запустимо ресурсомісткі додатки.

 

На чому тестуємо

В якості піддослідного будемо використовувати Honor Play – апарат, створений для геймерів. Він, ясна річ, відповідно для цього укомплектований: флагманський процесор Kirin 970 з графічним прискорювачем Mali-G72 MP12 і 4 ГБ оперативної пам’яті. Батарея тут літій-полімерна, ємності 3750 мАг вистачає в середньому на 5 годин активної гри.

Більш того, телефон підтримує технологію GPU Turbo . Вона, як стверджують розробники, забезпечує приріст продуктивності в іграх до 60%, а енергоспоживання знижує на третину.

 

Гра на смартфоні під час зарядки

Для півгодинного тесту ми взяли тайтли, найбільш вимогливі з точки зору заліза, – Asphalt 9 і PlayerUnknown’s Battlegrounds.

Asphalt 9 . У перші 15 хвилин температура досягла 40 градусів, після чого лише зрідка піднімалася на градус і все ж поверталася назад. Нагрівання відчувався руками, але тільки у верхній частині пристрою, тобто протилежної від гнізда зарядки. Там, де розташовується процесор, а не батарея.

PlayerUnknown’s Battlegrounds . Шутер «славиться» підвищеним навантаженням на CPU і GPU, тому його запуск викликав деякі побоювання. Проте Honor Play гідно впорався і з таким навантаженням: температура в піку досягла 44 градуса за Цельсієм, ну а середній стабільний показник – 42-43 градуси. Апарат нагрівся в тому місці, де знаходиться процесор, а не батарея. Очевидно, алюмінієвий корпус відмінно справляється з тепловідводом і не дає  перегріватися.

В обох випадках ніякого троттлінга не спостерігалося, гаджет зберігав стабільний рівень FPS, не даючи йому просідати. Про які-небудь гальмах, баги і тим більше відключеннях апарату, викликаних температурою, годі й казати.

 

висновок

Грати на сучасному смартфоні під час зарядки можна. Звичайно, ми перевірили це твердження тільки на одній моделі, але повторимося: кожен поважаючий себе вендор піклується про безпеку. Само собою, не варто забувати очевидне: під час гейминга телефон буде набагато довше заряджатися. Так що питання в зручності – можна ж і потерпіти півгодини (швидка зарядка все-таки), щоб продовжити грати в своє задоволення без проводів.

Facebook Comments
Yulia Dimitrova:
Leave a Comment

This website uses cookies.