Поки ціни на місці: обираємо найкраще залізо серпня

Кінець літа неоднозначний. Радість фанатів NVIDIA через оновлення лінійки GeForce затьмарили високі ціни відеокарт. Повзе вгору і курс долара, а з ним дорожчають комплектуючі. Тим, хто планував апгрейд або складання взимку, саме час переглянути плани і готуватися до покупки вже сьогодні. 

Залізо місяця

процесор

Покладатися на бенчмарки і вплутуватися в нескінченні суперечки про переваги топових процесорів захоплююче, але не продуктивно. Купівля мейнстримового CPU – цілком логічний вибір за розумні гроші. Оптимальним варіантом по частині продуктивності на вкладену гривню за підсумками серпня є Ryzen 5 2400G. У порівнянні з аналогами Intel (Core i3-8100) він пропонує вдвічі більше потоків, розгін «з коробки» і підтримку швидкої пам’яті.

відеокарта

Переможець в номінації «GPU місяця» вже наробив шуму в медійному просторі. Незважаючи на офіційний анонс, NVIDIA RTX 2080 Ti продовжує обростати численними чутками і припущеннями про її реальні можливості. І хоча повноцінного тестування новітнього флагмана «зелених» ще треба дочекатися , найбільш нетерплячі вже запасаються готівкою, а скептики – цинічними коментарями. Так чи інакше, довгоочікувана зміна архітектури і прихід штучного інтелекту на зміну звичним алгоритмам згладжування – це не те, що можна ігнорувати.

платформа

Боротьба між «червоними» і «синіми» зі змінним успіхом ведеться у всіх бюджетних сегментах. Тепер настав час поборотися за верхню планку: з виходом другого покоління Threadripper платформа AMD Х399 дала Intel привід серйозно напружитися. Втім, користувачам конкуренція тільки на руку, адже явище народно доступних шестиядерників Intel відбулося якраз після дебюту Ryzen-ів. Схоже, протистояння двох ТехноГігантів не закінчиться ніколи. Але це й на краще.

накопичувач

Надійність – одне з ключових вимог до SSD-накопичувача. Економія доречна в недорогій киберспортівній збірці, де в разі поломки будь-яку гру неважко відновити з хмари з усіма досягненнями. А ось з резервних копій важливих проектів все може обернутися куди сумніше. Щоб не порівнювати ціну диска з вартістю робочого часу, краще трохи переплатити. Samsung 970 Pro MZ-V7P512BW хоч і обійдеться дорожче серії Evo, зате порадує запасом міцності, а швидкість у нього навіть вище.

збірка комп’ютера

Тим, хто не встиг пройтися по чек-листу в липні, доведеться терпіти зростання цін. Передумов до різкого падіння курсу долара не передбачається – значить, відкладати покупку в довгий ящик не варто. Заодно є сенс розсунути бюджетні рамки і вибрати комплектуючі з запасом продуктивності. Особливо на тлі збільшення цінників – коли там ще черговий апгрейд вийде зробити, якщо залізо дешевшати явно не збирається? Всі ціни вказані на момент публікації статті.

Базова збірка

Як і в липні, фаворитом серед процесорів для початкових збірок залишається AMD. Якщо вбудована графіка не важлива, то Ryzen 5 1600 ідеально впишеться в конфігурацію. Шість ядер за ціною, близькою до чотирьох від Intel і заділ на майбутнє у вигляді оверклокинга – тут і думати нічого. Доповнюють систему материнська плата на чіпсеті B350 і пам’ять Samsung: працює вона добре, коштує порівняно недорого, а головне – ніяких проблем з сумісністю.

У сегменті відеокарт вперше за кілька місяців відбулася «червона революція», і справа тут зовсім не в проривних технологіях. GTX 1050 Ti відчутно подорожчала, але при цьому будь-яких графічних чудес від неї чекати не доводиться. В таких умовах вибір схиляється на користь чотирьох гігабайтної Radeon RX 560. Супернику ця модель поступається лише номінально, а коштує помітно дешевше.

В іншому картина все та ж: корпус і блок живлення без надмірностей, твердотільний накопичувач. Економія від установки звичайного HDD вийде боком – надто вже велика різниця в швидкості. Підсумковий набір заліза дозволить запускати будь-які сучасні сінглплеєрні блокбастери нормальним ігровим фреймрейтом, а вже кіберспортсменам і зовсім турбуватися нема про що.

  • Материнська плата: MSI B350M PRO-VD Plus – 1900 грн.
  • Процесор: Ryzen 5 1600 BOX – 5300 грн.
  • Оперативна пам’ять: Samsung DDR4 2400 DIMM 2 * 4 ГБ – 2800 грн.
  • Відеокарта: ASUS Radeon RX 560 4 ГБ – 4500 грн.
  • Накопичувач: Kingston SA400S37 240 ГБ -1500 грн.
  • Блок живлення: FSP ATX-500PNR-I 500 Вт – 950 грн.
  • Корпус: Aerocool GT – 900 грн.

_______________________________

Разом: 17850 грн.

оптимальна збірка

Типовий ігровий системник збирається не заради нескінченних апгрейдів. Міцна «робоча конячка», здатна тягнути всі ААА-хіти з хорошими настройками ще кілька років – звичайний кейс для геймера. Простором для маневру без зайвих витрат стане розгінний потенціал процесора. AMD Ryzen 5 2600 – відмінний варіант мейнстримового CPU, який впорається з будь-якими завданнями протягом п’яти років.

Розумний мінімум оперативки – 16 ГБ, обов’язково двома планками, адже «червоні» процесори заточені під двоканальний режим роботи пам’яті. Ще два слота залишаються вільними на випадок, якщо знадобиться 32 ГБ в майбутньому. Все-таки пам’яті додати – НЕ відеокарту поміняти.

До речі, про графічний адаптер: якщо серед бюджетних моделей конкуренція загострилася, то замінити GTX 1 070 «червоним» аналогом просто нереально. Vega 56 обійдеться значно дорожче, а RX 580 порівняння просто не витримує. З огляду на, що передтопову картку NVIDIA можна знайти в ціновій категорії до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, і альтернативи їй поки не передбачається.

Завершують комбо в міру просторий корпус, блок живлення з відстібними проводами і перевірений SSD-накопичувач Samsung Evo 860 з інтерфейсом М.2. Додаткові вентилятори і світлодіодні смужки – за смаком.

  • Материнська плата: ASRock AB350M – 2300 грн.
  • Процесор: AMD Ryzen 5 2600 BOX – 5900 грн.
  • Пам’ять: Samsung DDR4 2400 МГц 2 * 8 ГБ – 5000 грн.
  • Відеокарта: Inno3D GeForce GTX 1070 – 11600 грн.
  • Накопичувач: Samsung Evo 860 MZ-N6E500BW – 3150 грн.
  • Блок живлення: Chieftec GPM-650C 650 Вт – 2200 грн. 
  • Корпус: Zalman N3 – 1600 грн.

_______________________________

Разом 31750 грн.

екстремальна збірка 

Якого гонщика хвилюють міські пробки? Головне – заповітні «коні» під капотом. У системнику роль двигуна виконує процесор, і переплюнути Ryzen Threadripper 2990WX поки просто нікому. 32 високочастотних ядра з підтримкою оверклокингу змусять адептів Intel посиніти від заздрості, а власнику забезпечать багаторічний запас продуктивності для вирішення будь-яких завдань.

Материнська плата знадобиться не з бюджетних – але при складанні такого масштабу гроші відходять на другий план. Вибір з моделей на чіпсеті AMD X399 невеликий, але гідний варіант знайти цілком реально: багато іменитих виробники вже заповнили перспективну нішу. Залишиться лише додати кулер, 64 ГБ швидкої пам’яті DDR4 і графічний адаптер.

А з ним все не просто очевидно, але кришталево ясно. Передзамовлення на NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti вже відкритий, і потенціал новітньої архітектури з лишком компенсує очікування доставки. На даний момент новинка демонструє 40-процентну перевагу над попередницею, а з виходом релізной версії драйверів масовий перехід на архітектуру Turing стане лише питанням часу.

SATA-накопичувачі виявляться «пляшковим горлечком» для всієї системи, так і недорогий M.2 швидкості не додасть. Тільки NVMe, тільки хардкор! А ось другий SSD для зберігання файлів можна взяти і «простіше». Корпус максимально прозорий – не ховати ж таку красу від оточуючих. Блок живлення – з урахуванням енергоспоживання отриманого «монстра» і з достатньою кількістю роз’ємів.

  • Материнська плата: ASRock X399 Taichi – 8900 грн.
  • Процесор: AMD Ryzen Threadripper 2990WX – 50400 грн.
  • Кулер: Thermaltake Water 3.0 Riing RGB 360 Edition – 5500 грн.
  • Пам’ять: Corsair Vengeance CMU64GX4M4C3000C15 4 * 16 ГБ – 19600 грн.
  • Відеокарта: NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti – 39400 грн.
  • Накопичувач: Samsung 970 Pro MZ-V7P512BW – 6500 грн.
  • Накопичувач 2: Kingston A1000 SA1000M8 960 ГБ – 7400 грн.
  • Блок живлення: Seasonic Focus Plus SSR-850PX 850 Вт – 6000 грн.
  • Корпус: Thermaltake Core P5 – 3500 грн.

_______________________________

Разом: 147500 грн.

Справжнього «гравця» не зупинять ні системні вимоги, ні валютні курси. І якщо вже новорічних знижок чекати напевно не варто, планувати заповітний апгрейд потрібно прямо зараз. Щоб не довелося потім сидіти на своєму «гіперпеньку» в компанії сержанта Графоуні.

Facebook Comments
Yulia Dimitrova:
Leave a Comment

This website uses cookies.