Мобілізація інвалідів з липня: хто має пройти перекомісію

З 1 липня новий закон про мобілізацію, вносить деякі зміни для чоловіків з інвалідністю, а саме вони повинні мати на руках висновок ВЛК.

Чоловіки призовного віку, які мають інвалідність не можуть бути мобілізованими, незалежно від групи. Однак важлива не сама інвалідність, а підтвердження від ВЛК. Вони обов’язково мають пройти медкомісію в липні 2024 року, що дозволить їм отримати відстрочку від мобілізації.

Мобілізація чоловіків з третьою групою інвалідності у 2024 році можлива лише на добровільній основі, й лише в тому випадку, якщо комісія підтвердить їх непридатність до служби. Але якщо за результатами ВЛК чоловіка визнають придатним до служби, його можуть призвати в армію.

Чоловіки з другою групою інвалідності, також можуть бути мобілізовані тільки за їхнім бажанням, а також при наявності висновку ВЛК. Такі люди мають серйозні хронічні захворювання, але можуть попіклуватися про себе і не потребують постійного догляду.

Мобілізація інвалідів першої групи, навіть за їх бажанням, є дуже рідкісним явищем. Ці люди мають особливо важкі форми захворювання і часто не в змозі подбати про себе.

Згідно з новим мобілізаційним законом, чоловіки які мають 2 або 3 групу інвалідності, віком від 25 до 55 років та яким встановлено інвалідність після 24 лютого 2022 року, повинні пройти перекомісію.

На це у них є 9 місяців. Направлення на проходження ВЛК прийде на електронний кабінет.

Втім, даний закон має й винятки. Перекомісію не потрібно буде проходити, якщо інвалідність було отримано у випадку:

  • унаслідок поранень, отриманих на військовій службі;
  • через психічні розлади та інтелектуальні порушення;
  • унаслідок відсутності кінцівки, кісті рук, стоп ніг, одного з парних органів;
  • через онкологію;
  • через паралітичний синдром або церебральний параліч;
  • якщо інвалідність встановлена з дитинства.

Якщо, ви не підпадаєте під вищеперелічені пункти, то повторне проходження комісії обов’язкове.

Для проходження ВЛК, чоловікам з інвалідністю бажано взяти з собою: довідку МСЕК і пенсійне посвідчення інваліда, а також результати будь-яких досліджень, що підтверджують захворювання.

Також варто зауважити, що чоловіки призовного віку з інвалідністю зобов’язані оновити дані в ТЦК, як і всім іншим особам. Невиконання цих вимог, карається штрафом у розмірі 17 тис. грн.

Виняток становлять особи з інвалідністю, які зняті з військового обліку та особи з інвалідністю, які визнані непридатними до військової служби.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.