ТЦК втратить каральну функцію: у Раді з’явився несподіваний законопроєкт

У Верховній Раді зареєстрували новий законопроект, який має на меті змінити підхід щодо штрафування чоловіків, які будуть ухилятися від військового обліку.

Автором законопроекту є народний депутат Анатолій Бурмич. Він пропонує позбавити повноваження ТЦК та СП накладати штрафи на чоловіків за вчинення адміністративних правопорушень. На думку політика, такі рішення повинен виносити суд. Мова йде про порушення правил військового обліку, мобілізації та мобілізаційної підготовки.

В пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що ТЦК на сьогодні має надмірні повноваження і можуть самостійно висунути постанову про накладання адміністративного штрафу навіть без суду та присутності самого чоловіка. Такі повноваження в межах одного органу (ТЦК та СП) може призвести до дисбалансу системи стримувань і противаг у державній владі. Тому люди, які не мають юридичної освіти та знань у галузі права не можуть брати на себе таку відповідальність і виписувати штрафи у 25 тисяч гривень чоловікам.

Оскільки вимоги правил військового обліку та оборонного законодавства поширюються на дуже велику кількість суб’єктів, на яких в разі порушення цих вимог можуть бути накладені адміністративні стягнення у вигляді великих штрафів. Необхідно внести законодавчі зміни до Кодексу про адмінправопорушення і передати повноваження судовій гілці влади“, – вважає автор проєкту закону.

Нагадуємо, що всі чоловіки до 18 липня повинні оновити військово облікові дані В ТЦК. Ті чоловіки, які проігнорують дану вимогу будуть оштрафовані на суму від 17 -25 тисяч гривень.

Закон, який збільшує штрафи для чоловіків був підписаний Володимиром зеленським 17 травня. Закон вносить зміни до ст. 210 та 201-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. А також запроваджує три режими: порушення, повторне порушення та порушення під час військового стану.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.