Мобілізація по-новому: як зміняться перевірки ТЦК на вулицях

Новий мобілізаційний закон уже з 18 травня набуває чинності. Тому військовий адвокат Микола Максимов, який обізнаний в питаннях мобілізації розповів, які права та обов’язки мають – військовозобов’язані та працівники ТЦК.

За словами адвоката, тепер всі військовозобов’язані чоловіки повинні мати з собою військово-обліковий документ та пред’явити його на вимогу представників ТЦК та навіть поліції. До цього таких вимог до військовозобов’язаних чоловіків не було. Крім того, якщо чоловік не буде мати при собі ніяких документів, його можуть затримати, щоб з’ясувати чи стоїть він на військовому обліку. Якщо громадянин порушив правила військового обліку, то його можуть примусово доставити до ТЦК.

В законі також чітко прописано, що затримувати чоловіка можуть тільки представники поліції.
Працівники ТЦК ні за старим законодавством, ні за новим такого права не мають”. Тому заштовхування військовозобов’язаного до транспорту працівниками ТЦК є незаконним.

Звичайно, ми часто бачимо, як представники ТЦК застосовують силу до військовозобов’язаних чоловік, але це мають право тільки представники поліції. Тому чоловік має право подати в суд на представників ТЦК, якщо вони застосували до нього силу, адже такі дії підпадають під стаття 146 кримінального кодексу України, – каже адвокат.

Також адвокат прокоментував чутки, що у затриманих чоловіків забирають телефони та не дають можливості зв’язатися з рідними і адвокатом.

Телефон є власністю людини і його не мають права забирати. ТЦК фактично мають статус військових частин, керівництво часто ухвалює рішення про те, що телефони необхідно вимкнути. Але така норма тоді повинна виконуватися всіма особами, які перебувають у приміщенні ТЦК. Поза межами ТЦК людина має право на дзвінок адвокатові, поліції та рідним. В будь-якому разі, людині повинні надати можливість скористатися зв’язком, таке право повинно бути забезпечено, – зазначив Микола Максимов.

Нагадуємо, що 9 травня у Верховній Раді у другому читанні ухвалили закон про збільшення штрафів для чоловіків, які будуть уникати військового обліку. Тепер мінімальний штраф у воєнний час для чоловіків, які порушили правила військового обліку становитиме 17 тисяч гривень. Більш детальніше про даний закон ми розповідали в цій статті.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.