В Україні запускають реєстр “Оберіг”: хто отримає доступ до даних військовозобов’язаних

В Україні діє реєстр «Оберіг», призначений для ведення військового обліку в електронному режимі. Система збирає інформацію про військовозобов’язаних, у тому числі контактні та особисті дані, зокрема сімейний стан, освіту, батьків тощо. Міністерство оборони гарантує, що доступ до цієї інформації не є публічним і доступний лише особам, визначеним законом.

Як зазначають у Міноборони, призначення такої системи є цифровізація процесів – від електронного квитка до документів ВЛК.
Очікується, що запровадження реєстру «Оберіг» зменшить кількість помилок та допоможе запобігти корупції, адже кожен крок відстежується та підтверджується КЕП. Крім того, ця база даних заощаджує людські та фінансові ресурси країни завдяки цифровізації.

В системі «Оберіг» планується надавати послуги електронне бронювання військовозобов’язаних громадян та електронні військові квитки.

В обліковій базі містяться персональні дані про всіх військовозобов’язаних українців віком від 18 до 60 років. «Оберіг» наповнюється інформацією, зібраною співробітниками ТЦК і СП, а також даними з різних державних реєстрів (податкової, Мін’юсту, Держприкордонслужби, Управління юстиції). Незабаром очікується інтеграція з реєстром Пенсійного фонду.

Зараз в системі “Оберіг” містяться наступні дані:

• ПІБ, дата народження, стать;
• паспортні дані (реквізити внутрішнього та закордонного паспорта), індивідуальний податковий номер;
• місце проживання;
• сімейний стан, відомості про членів сім’ї;
• відомості про освіту, спеціалізацію;
• стан здоров’я;
• місце роботи;
• відомості про судимість, кримінальну відповідальність.

Крім того, «Оберіг» буде містити таку інформацію, як: виїзд за кордон, номери телефонів, електронні адреси, дані про знання іноземної мови, право володіння зброєю та право керування транспортним засобом.

Доступ до відомостей реєстру мають лише визначені законом особи. Сьогодні це Міністерство оборони України, Генеральний штаб Збройних Сил України, Служба безпеки України та Служба зовнішньої розвідки, а також ТЦК та СП як орган ведення обліку.

Наразі, військовозобов’язаний може ознайомитися зі своїми даними в реєстрі, але лише після письмового запиту до ТЦК та СП.

Також читайте:

Українці, які отримали повістку, замість ТЦК можуть звернутися до центрів набору рекрутів

Хто зможе отримати закордонні паспорти за кордоном.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.