Як каратимуть українців, які не оновлять дані в ТЦК у 60-денний термін

16 квітня 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав новий закон щодо вдосконалення та посилення мобілізації. Документом передбачено перехідний період в місяць, тому закон набуде чинності з 16 травня.

Про деякі пункти закону телеканалу ТСН розповів адвокат Микола Максимов.

За словами адвоката, закон висуває досить жорсткі вимоги і фактично спрямований на те, щоб всі військовозобов’язані чоловіки встали на військовий облік.

В законі прописано, що всі чоловіки віком від 18 – 60 років протягом 60 днів, після набуття чинності закону, мають оновити дані у військкоматі. Це можна зробити через електронний кабінет призовника, ЦНАП та безпосередньо в ТЦК”  – зазначив Максимов.

Також він додав, що чоловіки які проігнорують дану вимогу уже на законодавчому рівні будуть вважатися ухилянтами, для цього їм уже не потрібно вручити повістку.

Які подальші дії працівників ТЦК, якщо військовозобов’язаний не оновив дані протягом 60 днів 

Керівник військкомату повинен звернутися до поліції для здійснення адмінзатримання та доставлення громадянина до ТЦК.

Якщо поліція не може затримати та доставити військовозобов’язаного чоловіка, йому надсилається письмова вимога про виконання мобілізаційних обов’язків. І якщо протягом 10 днів чоловік не з’явився у військкомат, то це є підставою для звернення до суду щодо обмеження громадянина у праві керування авто.

Адвокат також зазначив, що всі чоловіки при собі повинен мати військово облікові документи то  пред’явити поліцейським на їх вимогу. У разі, якщо у чоловіка відсутні військові документи, то поліція може його затримати на декілька годин, щоб вияснити, чи перебуває чоловік на військовому обліку.

Також читайте:

Поліція розшукує понад 5 тисяч військовозобов’язаних чоловіків

У Німеччині розглядають можливість скасування фінансової допомоги українцям.

 

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.