Які нові зобов’язання прописані для чоловіків у новому мобілізаційному законі: наслідки неявки у ТЦК

У вівторок, 16 квітня, президент Володимир Зеленський підписав новий мобілізаційний законопроект, який набере чинності через місяць з дня публікації документа.

В законі вказано, що всі військовозобов’язані чоловіки повинні оновити свої дані у ТЦК протягом 60 днів. А саме, вказати де вони зараз проживають, свій мобільний номер телефона, електронну адресу та іншу персональну інформацію. Це потрібно для того, щоб представник ТЦК міг зв’язатися з чоловіком та запросити його на проходження ВЛК або уточнити іншу важливу інформацію.

Оновити військово облікові дані можна наступними способами :

  • через ЦНАП(центр надання адміністративних послуг);
  • електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста;
  • безпосередньо у ТЦК за місцем свого проживання чи перебування;
  • зателефонувавши до ТЦК або надіславши електронного листа на електронну адресу відповідного центру комплектування.

Яке покарання чекає чоловіків, які порушать мобілізаційне законодавство

Можна припустити, що багато українців проігнорують дану вимогу, адже якщо у них немає відстрочки, то їх чекає проходження ВЛК та мобілізація.

Отже, якщо чоловік не оновить військово облікові дані, то перше, що йому загрожує – штраф у розмірі 1700 гривень. Але варто зазначити, що 10 квітня Верховна Рада ухвалила новий законопроект №10379, який збільшує штрафи за ухилення від військового обліку від 17 до 25 тисяч гривень. Зараз законопроєкт готується до другого читання де в нього повинні внести правки та остаточно ухвалити.

Таким чином, якщо чоловік не оновить військово облікові дані, то на нього буде накладено штраф і керівник військкомату може звернутися до поліції для здійснення адмінзатримання та доставлення громадянина до ТЦК.

Якщо поліція не може затримати та доставити військовозобов’язаного чоловіка, йому надсилається письмова вимога про виконання мобілізаційних обов’язків. І якщо протягом 10 днів чоловік не з’явився у військкомат, то це є підставою для звернення до суду щодо обмеження громадянина у праві керування авто. Також чоловіки за кордоном будуть обмежені в консульських послугах, тому зараз такий великий ажіотаж навколо паспортних столів за кордоном.

Слід зауважити, що не тільки жорсткі міри прийняли депутати в новому законі, а й заохочення для чоловіків, які поповнять Збройні сили України. Сумарно за законом військові на нулі будуть отримувати під 200 тисяч гривень зарплати у вигляді наступних виплат:

  • 20 – 25 тисяч гривень зарплата
  • 100 тисяч гривень бойових
  • 70 тисяч гривень за службу на нулі

Також читайте:

В Міноборони прокоментували проходження повторної ВЛК для українців з інвалідністю.

Відтепер у простих громадян можуть забрати автомобіль на потреби армії.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.