Президент підписав закон про мобілізацію: коли і до чого готуватися українцям

Президент України підписав новий мобілізаційний закон, який набуде чинності з 18 травня 2024 року. Які зобов’язання накладає закон на військовозобов’язаних чоловіків та його основні пункти читайте в нашому матеріалі.

Частина змін із нового мобілізаційного закону:

  • мобілізації підлягають чоловіки від 25 років;
  • військовозобов’язані повинні протягом 60 днів уточнити свої облікові дані;
  • повістки видаватимуть лише в паперовому вигляді;
  • чоловіки від 18 до 60 років мають постійно носити з собою військово-обліковий документ (і пред’являти його на вимогу представника ТЦК чи поліціянта);
  • обов’язкової мобілізації жінок не буде;
  • створення та функціонування е-кабінету для призовників, військовозобов’язаних і резервістів (реєстрація добровільна);
  • замість строкової служби з 1 вересня 2025 року запроваджується базова військова підготовка для чоловіків віком від 18 до 25 років. Вона триватиме 5 місяців у мирний час та 3 у воєнний;
  • обмежено придатні повинні протягом 12 місяців знову пройти ВЛК та отримати статус “придатний” або “непридатний” до військової служби.
  • чоловіки віком від 25 до 55 років, які отримали ІІ або ІІІ групу інвалідності після 24 лютого 2022 року, повинні повторно пройти медичний огляд, щоб підтвердити свій статус.

Нові обмеження для чоловіків, які прописані у новому мобілізаційному законі:

  • Обмеження в праві керування автомобілем;
  • Отримання консульських послуг для чоловіків за кордоном.

Український омбудсмен Дмитро Лубінець позитивно оцінив прийнятий закон про мобілізацію. Він зазначив, що важливо визнати, що зараз на лінії фронту точаться надзвичайно запеклі бої, особливо військовослужбовці, які там дислокуються, повинні мати можливість взяти відпустку:

«Але для мене процес зараз виглядає найдемократичнішим, без примусу. Це найкращий варіант, на який ми можемо сподіватися».

Які зобов’язання накладає новий мобілізаційний закон на чоловіків

Перше, з чого слід почати, це те, що всі чоловіки віком від 18 до 60 років протягом 60 днів з моменту набуття чинності закону повинні будуть оновити свої персональні дані. Це можна буде зробити наступними способами:

  • через ЦНАП(центр надання адміністративних послуг)
  • електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста;
  • безпосередньо у ТЦК за місцем свого проживання чи перебування.
  • зателефонувавши до ТЦК або надіславши електронного листа на електронну адресу відповідного центру комплектування.

Також, всі військовозобов’язані громадяни, віком від 18 до 60 років тепер повинні постійно мати при собі військово-облікові документи і пред’являти їх на вимогу працівника ТЦК або поліції.

Які будуть наслідки, якщо не оновити військово облікові дані або проігнорувати повістку

Отже, якщо чоловік не оновить військово облікові дані, то перше, що йому загрожує – штраф у розмірі 1700 гривень. Але варто зазначити, що 10 квітня Верховна Рада ухвалила новий законопроект №10379, який збільшує штрафи за ухилення від військового обліку від 17 до 25 тисяч гривень. Зараз законопроєкт готується до другого читання де в нього повинні внести правки та остаточно ухвалити.

Таким чином, якщо чоловік не оновить військово облікові дані, то на нього буде накладено штраф і керівник військкомату може звернутися до поліції для здійснення адмінзатримання та доставлення громадянина до ТЦК.

Якщо поліція не може затримати та доставити військовозобов’язаного чоловіка, йому надсилається письмова вимога про виконання мобілізаційних обов’язків. І якщо протягом 10 днів чоловік не з’явився у військкомат, то це є підставою для звернення до суду щодо обмеження громадянина у праві керування авто. Також чоловіки за кордоном будуть обмежені в консульських послугах, тому зараз такий великий ажіотаж навколо паспортних столів за кордоном.

Відстрочка для чоловіків

Одним з найбільших плюсів в новому законі, це те, що всі чоловіки, які добровільно прийшли у військкомат без повістки можуть отримати відстрочку від мобілізації до 2 місяців, щоб вирішити всі свої особисті питання.

Демобілізація

Новий закон виключає демобілізацію після 36 місяців військової служби. Наразі Кабінет міністрів працює над окремим документом, який визначає правила демобілізації.

 

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.