У профільному комітеті ВРУ визначилися з покараннями для ухилянтів

8 квітня 2024 року комітет Верховної Ради України, розглянув законопроєкт щодо посилення відповідальності за порушення правил військового обліку.

Під час обговорення даного закону, в Комітеті вирішили анулювати кримінальну відповідальність для ухилянтів, в якому передбачалося позбавлення волі від 3 до 5 років. Натомість, застосовувати лише покарання у вигляді штрафів.

Про це повідомив голова комітету Сергій Іонушас (фракція «Слуга народу»).

«На днях, ми пропонували парламенту ухвалити правки в законопроєкті No 10 379. Зокрема, комітет рекомендував виключити із проєкту закону всі зміни до Кримінального кодексу, інакше кажучи, тюремних строків за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації не буде”, — зазначив голова комітету.

Також він додав, що натомість комітетом було вирішено збільшити штрафи для чоловіків, які будуть ухилятися від військового обліку. У разі ухвалення законопроекту вони будуть наступними:

  • у мирний час за ігнорування повістки  – штрафи будуть від 5100 до 8500 гривень для громадян, 17 000−34 000 гривень для посадових та юридичних осіб;
  • під час воєнного стану за ігнорування повістки – від 17 000 до 22 500 грн для громадян, від 34 000 до 59 500 гривень для посадових та юридичних осіб.

Андрій Осадчук заступник голови Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності, уточнив, що даний законопроєкт буде розглянуто вже найближчим часом.

Також читайте:

У Верховній Раді хочуть не тільки лякати штрафами військовозобов’язаних чоловіків, а й будуть заохочувати грошима та різними пільгами від держави.

У Верховній Раді повідомили, хто зі студентів буде мати право на відстрочку, а кого мобілізують. 

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.