В Україні можуть запровадити “драконівські” штрафи за неявку до ТЦК

У Верховній Раді 11 квітня планують розглянути два мобілізаційні законопроєкти – No10449 про посилення мобілізації та No10379 про внесення змін до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення.

Законопроект No10379 передбачає збільшення штрафів для чоловіків, які не з’явилися за повісткою до ТЦК або вчинили інші порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок та військову службу.

Отже, громадяни та посадові особи, які будуть порушувати законодавство про оборону, військову службу, мобілізаційну підготовку у мирний час, на них буде накладатися штраф розміром від 34 до 85 тисяч гривень. Під час воєнного стану – від 153 тис. грн до 204 тис. грн. В теперішньому законодавстві штраф за ігнорування повістки становить від 1700 грн до 3400 грн.

Також законопроектом передбачається, що відмова від проходження медичного огляду буде прирівнюватися до ухилення від мобілізації за статтею 336 Кримінального кодексу, що каратиметься позбавленням волі від трьох до п’яти років.

Крім того, встановлено, що особи, які порушили законодавство про оборону, військовий обов’язок і військову службу, правила військового обліку, про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, під час дії військового стану, можуть бути затримані на строк до трьох годин для складення протоколу, а в разі необхідності, для встановлення особи або з’ясування обставин правопорушення – до трьох діб.

У Верховній Раді вважають, що це справедливе покарання, адже все більше військовозобов’язаних чоловіків воліють заплатити штраф у 1700 гривень чим прийти у військкомат та оновити військово облікові дані. На сьогодні в кожній області налічується десятки тисяч ухилянтів, тому посилення мобілізації та збільшення штрафів це вимушена міра.

Також читайте:

В економічному комітеті Верховної Ради працюють над новою схемою бронювання чоловіків за гроші.

Стало відомо, на яку спеціальність найчастіше призиватимуть чоловіків в лави ЗСУ у квітні.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.