Оформлення довіреності з-за кордону: чи можливо це зробити онлайн

Великий потік еміграції українців в інші країни зробило затребуваним питання щодо оформлення довіреності та представленням інтересів в Україні з-за кордону. У Багатьох наших громадян виникає питання, чи можуть вони оформити довіреність онлайн, чи будь-яким іншим способом, щоб не повертатися додому.

Давайте спершу відповімо на найпоширеніше запитання, а саме – “чи можливо оформити довіреність з-за кордону онлайн?”. На жаль, процедура складання довіреності онлайн є не можливою.

Однак, якщо ви перебуваєте за кордоном і вам потрібно оформити довіреність, не обов’язково повертатися в Україну для цього. Замість цього ви можете звернутися до місцевого нотаріуса або консульства України.

Як оформити довіреність через Консульство України

Якщо ви звернетеся до консульства, консул завірить довіреність та зареєструє її в Єдиному реєстрі довіреностей. Після цього необхідно звернутися до будь-якого нотаріуса в Україні для реєстрації довіреності в Реєстрі.

Для засвідчення документа необхідно записатися на прийом та представити текст документа у форматі Word через електронну пошту або на флешці. При вчиненні нотаріальної дії враховується можливість необхідності додаткової документації чи експертизи. Документ повинен бути підписаний особисто заявником у присутності консульського працівника. Допускаються лише ті файли, які відповідають законодавству України та не містять незаконних змін чи порушень.

Для звернення необхідно мати наступні документи:

  • Закордонний паспорт або паспорт громадянина України.
  • Примірник документа, який необхідно посвідчити або засвідчити, разом з його електронною версією.

Як оформити довіреність через нотаріуса

Є два варіанти для оформлення довіреності у нотаріуса:

  • За першим варіантом, нотаріус може засвідчити лише підпис під текстом документу, оскільки зміст довіреності написаний українською мовою. Тому правочинність іноземного нотаріуса необхідно підтвердити апостилем.
  • За другим варіантом ви можете написати текст документа іноземною мовою та завірити його у нотаріуса. В Україні потрібен лише переклад довіреності.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.