Нацбанк обмежить карткові перекази між українцями

Національний банк України має намір подати до Верховної Ради законопроєкт щодо обмеження карткових переказів та запровадження граничних лімітів переказу готівки через термінали самообслуговування. Ініціатива спрямована на боротьбу зі злочинністю.

Законопроект прокоментував голова Комітету Верховної Ради з питань фінансової, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

«Закон не торкнеться 99% українців, які живуть чесно. Йдеться лише про певні аномальні операції, які використовуються торговцями наркотиками, спиртних, тютюнових виробів, а також представниками нелегального грального бізнесу для здійснення протиправної діяльності», – розповів Гетманцев.

Депутат пояснив, як це буде працює на практиці. Наприклад, торговець наркотиками може укласти угоду з власником банківської картки на яку збиратимуть перекази від десятків і навіть сотень клієнтів, потім накопичені кошти заводять на криптобіржі. Водночас власнику картки вони платять за це невелику комісію. Варіанти схем можуть бути різні. Таким ось операціям Національний банк і пропонує протидіяти, зазначив Гетманцев.

Тому, якщо на банківській картці громадянина буде спостерігатися ненормальна активність, картку громадянина буде заблоковано, доки він все не прояснить звідки гроші. У разі в незмозі роз’яснити похід коштів на громадянина можуть відкрити кримінальну справу.

Голова фінансового комітету ВР закликав дочекатися конкретних пропозицій та механізмів від НБУ. Після того, вони обговорюватимуться публічно, а фінансовий комітет “ухвалить зважене комплексне рішення”, підкреслив він.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.