Українці стали масово забирати банківські вклади: в чому причина

З початку цього року в Україні з’явилася нова тенденція, а саме, українці почали активно знімати банківські депозити. Таким чином, лише за січень обсяг банківських депозитів населення скоротився на 51,4 млрд грн, що склав 3,2% від загального обсягу вкладів.

Аналітики пояснюють, що причиною скорочення депозитів стала соціальна невизначеність. По-перше, мова йде про новий мобілізаційний законопроект, який зараз обговорюється у Верховній Раді.

«У першій редакції нового мобілізаційного законопроєкту було прописано блокування банківських рахунків ухилянтів через суд, якщо вони не оновлять військово облікові дані. Але зі значним відтоком вкладів та поставивши під загрозу нормальне функціонування фінансової системи України, депутати відмовилися від даного обмеження» – зазначив економічний експерт Данило Монін.

Інший експерт, економіст Ілля Несходовський впевнений, що занепокоєння новим законом про мобілізацію справді спонукало багатьох громадян тримати свої заощадження “в панчосі”, а не нести їх у банки. Але, економіст переконаний, що загалом відтік депозитів у січні не був показовим. Адже до цього українці ще в грудні активно несли гроші на зберігання в банки. Тому відтік коштів, який відбувся у січні, погоди не робить.

Крім того, на початку року у багатьох громадян збігли строки депозитів. Але вони не поспішають знову інвестувати, натомість вирішують почекати й подивитися, які обмеження новий закон залишить для ухилянтів. Адже обіцянкам депутатів уже ніхто не вірить і багато людей вважають, що блокування банківських рахунків може залишитися в новому мобілізаційному законопроекті.

Люди просто вирішили почекати, подивитися, які надалі будуть рішення уряду, рішення парламенту, чи буде блокування рахунків, і по тому вже приймати рішення, продовжувати депозит, чи ні, – прокоментував Несходовський.

Голова податкового комітету ВР Данило Гетманцев також вважає, що відтік банківських депозитів не є катастрофою. У результаті загальний портфель гривневих депозитів з початку війни зріс на 70%. Тому відтік капіталу в 3% не такий вже й страшний: відтік у 51,3 мільярда гривень – це небагато порівняно з прибутком у 650 мільярдів. Фінансова система країни залишалася стабільною, всупереч відтоку депозитів у січні. Тому це зниження вкладів можна вважати сезонним. Хоча негативні очікування від нового закону усе ж таки не можна ігнорувати, вважає Гетманцев.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.