Бронювання від мобілізації за гроші: стала відома ціна

Кабінет міністрів планує затвердити нові правила бронювання працівників від мобілізації за гроші. 

Про це в Telegram повідомив член парламентського комітету з питань бюджету, депутат “Європейської Солідарності” Олексій Гончаренко.

За його словами, першочергово отримають бронь від мобілізації чоловіки, робота яких особливо потрібна для забезпечення життєдіяльності держави, а саме:

  • чиновники категорії А;
  • робітників підприємств, установ і організацій оборонно-промислового комплексу, постачальників для ЗСУ;
  • робітників поліції.

Також, позачергово отримати бронь дозволять працівникам підприємств паливно-енергетичного комплексу та операторів зв’язку.

Крім того, громадяни із заробітною платою від 35 000 грн, сплачуючи понад 6,3 тис. грн ПДФО та понад 7,7 тис. грн ЄСВ, а також співробітники ІТ-компаній, які є резидентами “Дія сіті”, за умови сплати ПДФО понад 6,3 тис. грн, також матимуть можливість отримати бронь у разі прийняття законопроекту.

Місяць тому, рішення схожого змісту виносилося на обговорення в Офісі президента. Але потім саме через критику посадового окладу в 35 тисяч гривень рішення було закрито. Такий підхід можна було б назвати соціальним дарвінізмом. За цією логікою: чиновники та багатії маючи високу зарплату, можуть фактично купити бронь і не ризикувати життям, – зазначив Гончаренко.

Як повідомлялося, раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль підтвердив, що Кабмін готує нову систему для бронювання працівників, яка враховує рівень зарплат і сплати податків, а також вплив компанії на економіку. Він вважає, що це допоможе зробити методи бронювання справедливішими.

На цей час в Офісі президента та у Верховній Раді опрацьовують два різні підходи до критеріїв для “економічного бронювання” від мобілізації: податки з зарплати в щонайменше 30-35 тис. грн, або 20 тис. грн доплати за працівника щомісяця не відштовхуючися від його зарплати.

Ці дві концепції схожі, з точки зору оцінки нарахувань доходу до бюджету. За даним сценарієм, додаткові надходження можуть становити від 200 до 350 млрд грн на рік.

Одночасно у Федерації роботодавців заявили, що збір з роботодавця у сумі 20 тис. грн  – не під силу більшості її членів. За бронювання ФРУ готові платити приблизно 6 тис. грн за працівника на місяць.

Нагадуємо, що після ретельного підрахунку голова бюджетного комітету Роксолана Підласа виявила, що для мобілізації від 400 до 500 тисяч осіб, які планують призвати у 2024 році, лише на навчання, виплати та одяг потрібно 322 мільярди гривень. При складній ситуації в Україні та зволіканням західних партнерів у допомозі, депутати будуть повинні приймати непопулярні рішення, щоб акумулювати додаткові кошти для ЗСУ, впевнений Денис Шмигаль.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.