У Раді розповіли про головні деталі оновленого мобілізаційного законопроєкту: що прийнято остаточно

Оновлений законопроєкт про мобілізацію включає чотири основні норми. Про це розповів член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Вадим Івченко.

У законі є чотири базові норми, а не просто обмеження, які хвилюють усіх. Перша – це демобілізація. Друга – це питання осіб, які доглядають за особами з інвалідністю.Третя – обмеження для чоловіків, які будуть уникати військового обліку. 4 – електронний кабінет та залучення інших органів до мобілізаційних процесів», – сказав Івченко.

Депутат зазначив, що в Комітеті дійшли консенсусу, що в тому чи іншому варіанті обмеження у праві керування автомобілем може залишитися у законопроекті. Щодо блокування рахунків, то цю норму було відхилено. Обмеження в консульських послугах ще розглядається і думки розділилися 50-50.

Також депутати вирішили, що мобілізаційні заходи можуть здійснювати не лише працівники ТЦК.

Ми дійшли згоди, що й органи державної влади, і органи місцевого самоврядування, і військові адміністрації, і підприємства, і органи соціального захисту, освітні та інші установи та організації спільними зусиллями будуть забезпечувати мобілізаційні процеси, сприяти, допомагати, брати участь у різних формах – це точно залишиться в новому законі“, – розповів Вадим Івченко.

Повістки через електронний кабінет

Власне, мова йде про електронні повістки. Народні обранці вирішили відмовитися від цієї норми, зробивши електронний кабінет призовників не обов’язком, а можливістю.

Тобто, не обов’язково в ньому реєструватися, як це було запропоновано з початку, але підтримав його, як альтернативу, якщо чоловіку буде зручніше оновити про себе дані за допомогою електронного кабінету.

Демобілізація

Ця норма виявилася найгарячішою в обговореннях і досі не було досягнуто одного рішення. В Комітеті пропонують 36 місяців служби і потім чоловіка можуть демобілізувати, але в цій нормі не врахована специфіка служби, адже 36 місяців на фронті та в тилу сильно відрізняються, і всі це розуміють. Тому розглядається як альтернативний варіант – “один день на нулю, як два в тилу“, але всі остаточні рішення про демобілізацію та специфіки служби будуть вирішуватися за згоди Генштабу.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.