Для біженців встановлять суворіші правила

У Польщі планують і надалі надавати тимчасовий захист українським біженцям, але водночас запровадити для них жорсткіші правила. У разі ухвалення рішення, українці не зможуть їздити в Україну та піддаватимуться ретельній перевірці.

У польському виданні “kresy.pl” з посиланням на Dziennik Gazeta Prawna повідомляється, що згідно з діючими правилами польських воєводств, українські біженці можуть залишатися в країні та користуватися наданими їм пільгами до 30 червня. Але зараз МВС Польщі спільно з органами місцевого самоврядування розглядають можливість продовження терміну тимчасового захисту до 4 березня 2025 року, одночасно змінюючи положення для українців.

Одна зі змін може торкнутися права на легальне проживання в країні. Пропонується позбавити прав тих біженців, які їздили в Україну хоча б на один день (хоча тепер українці можуть залишати територію Польщі на 30 днів). Вважається, що це дозволить уникнути зловживання пільгами. Тобто, якщо громадяни України часто їздять у певні місця, це свідчить про те, що вони не перебувають у скрутному становищі, а користуються допомогою, яку їм надає Польща.

Також відомо, що кожне воєводство веде окремий реєстр допомоги, яка надається українцям. Теоретично це дає біженцям можливість отримувати допомогу в кількох місцях одночасно. У зв’язку з цим хочуть створити єдиний реєстр.

Воєводства також виступили за скасування одноразової допомоги в 300 злотих для нових переселенців. Вони пояснили, що початкова ідея такої допомоги полягала в підтримці людей, які були змушені раптово покинути рідні землі, рятуючись від війни. А за їхніми словами, українці, які зараз прибувають, не підпадають під дану категорію.

Нові правила також можуть торкнутися біженців, які мають заборгованість із виплат. Тобто українці, які не виконають зобов’язання щодо покриття половини вартості харчування та проживання в пунктах розміщення, можуть втратити виплати. Країна також закликає зміцнити систему соціального забезпечення інвалідів, неповнолітніх та хворих.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.