Новий мобілізаційний законопроєкт №10449: як він вплине на виїзд чоловіків за кордон після ухвалення

6 березня Верховна Рада, ймовірно, розгляне у другому читанні законопроєкт №10449 про посилення мобілізації. Якщо законопроєкт буде схвалений, то правила виїзду за кордон зміниться.

Згідно з правилами перетину кордону, виїжджати з України в умовах воєнного стану можуть особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус. У Правилах перетину кордону, затверджених постановою КМУ №57, не вказані конкретні групи інвалідності. Отже, йдеться про всі групи.

Але у разі ухвалення нового мобілізаційного законопроекту, дане правило буде змінено. Про це розповів адвокат з військової справи Руслан Ткаченко.

За словами адвоката, новий мобілізаційний законопроект передбачає, що для виїзду за кордон всі чоловіки віком від 18 до 60 років матимуть надати службовцям ДПСУ військово-облікові документи. Ця норма також стосується чоловіків з інвалідністю I, II групи та будь-яких інших категорій чоловіків зазначеного віку, виключених з військового обліку. Таким чином, всі чоловіки призивного віку зобов’язані пред’явити військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного з відміткою про взяття на військовий облік, про зняття або виключення з нього.

Також адвокат добавив, що в ДПСУ давно керуються внутрішніми правилами, і вимагають від всіх чоловіків військово облікові документи при виїзді за кордон, навіть якщо це порушує закон. Але зараз це хочуть прописати в законодавство, щоб у людей не виникало лишніх питань.

Раніше ми розповідали, що означає “обмежено придатний” у воєнний час і куди можуть відправити даних чоловіків.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.