Скільки грошей українці переказали на картки з-за кордону

Від початку повномасштабного вторгнення, країну покинули понад 4 мільйони українців, що значно вплинуло на обсяги міжнародних переказів. Відтак перекази з-за кордону в Україну зменшилися, а з країни, навпаки, зросли.

Заступник голови банку правління “Глобус” Анна Довгальська нагадала, що правління Національного банку України ухвалило зміни до постанови No 18 від 24 лютого 2022 року і встановлено обмеження щодо переказу коштів за кордон.

«На сьогодні українцям дозволено тільки перекази з карток в іноземній валюті в розмірі до 100 тисяч гривень в місяць, а з гривневих карток перекази за кордон заборонені. Гривневі картки можна використовувати лише в обмежених випадках, таких як сплата аліментів, оплата лікування, навчання, транспортування хворих і померлих, купівля товарів критичного імпорту», — зазначила Довгальська.

Тобто, якщо з української валютної карти на іноземну переведено 100 тис. грн, то більше операцій переводу цього місяця буде провести неможливо. У результаті, через такі обмеження, обсяги грошових переказів за кордон зменшилися в порівнянні з попередніми роками.

Скільки грошей українці відправили за кордон у 2023 році

За даними НБУ, у 2023 році приватні грошові перекази в Україні становили $3,8 млрд. Натомість загальний дохід досягає 11,5 мільярдів доларів.

«За різними оцінками за 2 роки з України було перераховано до 500 мільйонів доларів (але це не точна статистика). З серпня 2023 року ситуація значно покращилася, коли стало можливим купувати валюту в безготівковій формі в розмірі до 50 тисяч гривень протягом календарного місяця.», — зауважила Довговальська.

Комерційні банки почали стрімко впроваджувати власні електронні послуги купівлю/продаж безготівкової валюти та швидкі перекази через власні мобільні додатки. Таким чином, відкрити валютну картку у застосунку банку стало доступно для всіх. На сьогодні банківська сфера стрімка розвивається та набирає популярність завдяки швидкості та зручності.

Раніше ми розповідали, що ПриватБанк і Ощадбанк в березні суттєво підвищать заробіток українців на депозитах.

Також наша редакція писала, які ліміти переказу з картки на картку встановив ПриватБанк та monobank.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.