ПриватБанк і Ощадбанк в березні суттєво підвищать заробіток українців на депозитах

У березні очікуються зміни на депозитному ринку України. Прибутковість депозитів підвищиться в короткостроковій перспективі. Про це повідомляє керівник департаменту роздрібного бізнесу “Глобус Банку” Дмитро Замотаєв.

Зазначено, що процентна ставка за депозитами в гривні може досягати 17% річних. Це залежатиме від терміну розміщення коштів в банку.

За словами Замотаєва, до кінця березня облікова ставка Нацбанку, як і ставки за тримісячними вкладами, ймовірно, залишаться незмінними: 15% і 19% відповідно. Тому у сегменті гривневих депозитів сформуються дві паралельні тенденції.

Перша передбачає стагнацію процентних ставок. Більшість банків вже переглянули прибутковість гривневих депозитів з кінця грудня 2023 року, тому їх умови фактично не зміняться. Середня дохідність вкладів терміном на 3-6 місяців становитиме 13,5% річних, а на 9-12 місяців – 12,5-13%.

Друга – це посилення “депозитної конкуренції” між банками: клієнти намагатимуться знайти більш привабливі умови для зберігання своїх заощаджень. Тому на ринку з’являтимуться нові депозитні пропозиції для процентних ставок з підвищеними відсотками – до 15,5-17% річних. Однак така ситуація триватиме недовго, впевнений експерт.

«Зростання прибутковості депозитів у березні навряд чи буде системним або довгостроковим: швидше за все, ці «покращувальні» депозити будуть точковими, спеціально призначеними для збільшення депозитного портфеля банків».

Дмитро Замотаєв уточнив, що українці віддають перевагу гривневим вкладам, оскільки це простий і зрозумілий спосіб отримання пасивного доходу, який майже втричі перевищує дохід з валютних вкладів. Аналітик також вважає, що наступного місяця продовжиться інерційний період поступового зниження ставок за депозитами в іноземній валюті.

Нагадаємо, що українці мають на депозитах у банках понад 250 мільярдів гривень. Тому гривневі депозити рахуються найпривабливішими.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.