Мобілізація в Україні: які категорії українців підлягатимуть призову у березні

Поки депутати не прийняли новий мобілізаційний законопроект, то в законодавстві немає суттєвих змін щодо призову чоловіків. Тому у березні цього року призову підлягають ті ж самі категорії українців, що і минулого року.

Кого призвуть

Під час загальної мобілізації та воєнного стану призову підлягали декілька категорій чоловіків, а саме:

  • чоловіки віком від 27 до 60 років, без досвіду або ж з досвідом проходження служби, які вважаються військовозобов’язаними та визнані військово – лікарською комісією придатними.
  • Чоловіки віком від 18 до 27 років, які раніше служили в збройних силах або інших військових формуваннях і визнані військово – лікарською комісією придатними.
  • Обмежено придатні під час воєнного стану.

Обмежено придатні у воєнний час можуть бути призвані на військову службу з певними обмеженнями. Тобто, такі військовослужбовці можуть проходити військову службу лише “в частинах небойового складу ― забезпечення або ж у тилових підрозділах».

Нагадуємо, що 21 лютого у Верховній Раді повинно пройти друге читання, де буде розглядатися новий мобілізаційний законопроект щодо удосконалення мобілізації.

У законопроекті уже є суттєві зміни щодо військового обліку, а саме, зменшення призовного віку з 27 до 25 років. Також законопроектом хочуть змусити всіх чоловіків призовного віку протягом 60 днів оновити військово облікові дані в електроному кабінеті призовника або безпосередньо в ТЦК та СП за місцем проживанням.

У разі ігнорування даного закону на чоловіків будуть накладені нові обмеження, а саме:

  • заборона керування автомобілем(якщо військкомат відправить діло в суд)
  • обмеження права на користування і розпорядження коштами та іншими цінностями(обіцяють дану заборону виключити із закону);
  • заборона на проведення операцій з рухомим і нерухомим майном (якщо військкомат відправить діло в суд).
  • консульські послуги для чоловіків за кордоном.

У разі схвалення мобілізаційного законопроекту 21 лютого, то в повну силу він запрацює уже на початку квітня, адже документом передбачено перехідний період тривалістю один місяць.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.