Нацбанк України встановить обмеження на карткові перекази

Національний банк України готує рішення щодо введення обмежень на карткові перекази для клієнтів банків. Насправді переважна більшість українців не помітить таких обмежень. Їх відчувають лише тіньові люди, які займаються нелегальним бізнесом та обігом неоподатковуваних коштів.

Про це повідомив член Ради Національного банку України Василь Фурман.

Чиновник НБУ заявив, що в Україні сформувався чималий тіньовий сектор обігу грошей, який використовує прогалини законодавства для здійснення незаконної діяльності. Зокрема, тіньові особи використовують банківські картки, відкриті на чуже ім’я, для перерахування коштів для незаконної підприємницької діяльності та ухилення від сплати податків.

За допомогою “дроп-карт” реалізується схема ухилення від сплати податків. Коротко поясню, що це таке: людина дає іншій особі картку, оформлену на її ім’я, за невелику суму грошей. І ця особа отримавши таку картку, використовує її на свій власний розсуд. «Справжній власник картки навіть не знає, які потоки коштів там відбуваються. І це незаконно. – пояснив член Ради НБУ.

Тому Нацбанк хоче встановити ліміти на перекази між картами громадян. Сума переказу та кількість транзакцій будуть обмежені. Тим часом великі банки вже запровадили такі обмеження, не чекаючи рішення НБУ. Крім того, переважна більшість громадян не помітять ці обмеження.

«Переважна більшість українців цього не відчуває. Ці обмеження на практиці довели свою ефективність як засіб боротьби з «міскодингом». Запевняємо, що будь-які обмеження після їх запровадження, торкнуться лише невеликої групи людей і жодним чином не вплинуть на щоденні операції українців, які зараз користуються своїми картками», — підкреслив Василь Фурман.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.