Українцям повторно вручають повістки: чому це відбувається

Зараз існує кілька причин, чому чоловіку можуть знову вручити повістку. Прогнозують, що після прийняття законопроєкту про мобілізацію такі випадки будуть частішими, за словами юриста Романа Лихачова.

Українцям можуть повторно вручити повістку, навіть якщо вони оновили свої дані та не були мобілізовані, повідомляє видання NV. Співробітники ТЦК щодня вручають повістки. Спочатку вони перевіряють, чи зареєстрована особа військовому обліку, чи має вона відстрочку або бронювання від мобілізації, а потім можуть запросити її для оновлення даних у військкомат.

Деякі чоловіки вже зверталися до ТЦК під час повномасштабної війни, добровільно, але не були мобілізовані. Серед них можуть бути й ті, які були визнані ВЛК придатними до служби та не мають права на відстрочку. Якщо раніше їх не призвали через статус непридатності чи обмеженої придатності, повістку можуть вручити знову.

Засоби масової інформації зауважили, що висновок ВЛК дійсний протягом одного року. Деякі відстрочки також мають обмежений термін, наприклад, ті, що надаються через навчання або бронювання.
Отже, українці можуть отримати повістки знову:

– якщо ті проходили ВЛК понад рік тому;
– для перевірки облікових даних;
– для перевірки даних про заброньованого працівника;
– для перевірки обставин на відстрочку;
– для мобілізації.

Представниця Черкаського територіального центру комплектування (ТЦК) Аліна Кривошея пояснила, що ризик отримання повісток існує для двох категорій чоловіків. Це ті, хто з 24 лютого 2022 року ще не отримував запрошень у військкомат, а також військово-призовної вікової групи (ВПО).

“Це відноситься до осіб, які з різних причин не з’явилися до територіальних центрів комплектування для уточнення особистих даних – можливі зміни сімейного стану, кількості дітей, місця проживання. Це також стосується внутрішньо переміщених осіб”, – пояснила вона.

Якщо особа вже зареєстрована і під час попереднього візиту до ТЦК не була мобілізована, її можуть запросити повторно – для оновлення реєстраційних даних, перевірки стану здоров’я або для участі в комплектуванні підрозділів з необхідними спеціалістами.

Новий законопроєкт про мобілізацію також передбачає використання електронних повісток. Юрист Роман Лихачов прогнозує, що при його ухваленні випадки повторного отримання повісток стануть більш поширеними.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.