У Верховній Раді підтримали у першому читанні законопроект про мобілізацію

Сьогодні, 7 лютого, Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроект щодо посилення мобілізації. Що це означає для військовозобов’язаних чоловіків читайте в нашому матеріалі.

Законопроект підтримали 243 народних депутати (при необхідному мінімумі 226).

Народний депутат із фракції “Голос” Ярослав Железняк зазначив, що законопроект ухвалили без пропозиції Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

“Слідуючий етап це внесення правок від 14 днів і далі друге читання. Тобто є велика ймовірність, що законопроект уже приймуть цього місяця. Також документом передбачено перехідний період тривалістю один місяць. Тобто, в кращому випадку закон повністю запрацює уже у квітні “, – зазначає Железняк

Закон про мобілізацію – основні тези законопроекту

В законопроекті пропонуються нові обмеження для чоловіків, які ухиляються від військового обліку. Тобто, якщо чоловік після отримання повістки не з’явився до ТЦК добровільно протягом 10 днів, то на нього будуть накладені наступні обмеження через суд:

  • Арешт банківських рахунків і цінностей, що знаходяться на зберіганні в банках;
  • Обмеження виїзду за кордон;
  • Обмеження у праві керування автомобілем.

Базова військово підготовку для чоловіків віком 18-60 років, яка триватиме до 5-ти місяців. Демобілізація військовослужбовців після 36 місяців служби. Повторне проходження ВЛК для обмежено придатних і всіх чоловіків, які отримали інвалідність після 24.02 2022 року.

В цілому законопроект має також багато суперечливих пунктів, які потребують правок. Наприклад, електроні повістки, адже в законодавстві України не передбачено, щоб чоловік мав гаджет і доступ до інтернету. Обов’язок всіх військовозобов’язаних чоловіків протягом 60 днів обновити свої військово облікові дані у ТЦК у період мобілізації, не зрозуміло, чи будуть нові обмеження накладені на чоловіка у разі ігнорування цього закону. Тому в другому читанні в законопроєкт буде внесено багато правок, щоб зробити закон зрозумілішим.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.