Хто з Українців має прийти до ТЦК без повістки: зміни в мобілізації

В Україні готуються переписати правила мобілізації новим законопроєктом (№10378), який уже зареєстрований у Верховній Раді.

Таким чином, якщо законопроєкт приймуть, то всі військовозобов’язані чоловіки будуть зобов’язані актуалізувати облікові дані протягом 60 днів після вступу в силу закону. Для цього їм необхідно особисто з’явитися до ТЦК без повістки або скористатися електронним кабінетом в системі “Оберіг”, створення якого передбачено законопроектом. Тим, хто проігнорує цю вимогу, чекають штрафи та нові обмеження.

Отже, як це буде виглядати на практиці. Усі чоловіки, які закрилися у квартирах і уникають військкомат десятою дорогою будуть оштрафовані. Причому штрафи з 1 січня значно зростуть, що може гарно ударити по кишені чоловіка, сума може коливатися від 8,500 до 55 000 гривень. Слід зазначити, що штраф може прийти навіть через рік з дня вчинення або виявлення правопорушення.

Також законопроєктом передбачено нові заборони для чоловіків, які не стоять на військовому обліку, а саме:

  • заборона виїзду за кордон;
  • заборона на проведення операцій з рухомим і нерухомим майном;
  • обмеження права на користування і розпорядження коштами та іншими цінностями;
  • відмова в укладенні кредитного договору, договору позики;
  • призупинення отримання пільг і послуг від держави.

І це ще не все, чоловік, який порушить Правила військового обліку, мобілізаційну підготовку та мобілізацію можуть затримати на строк до трьох годин для складання протоколу, а в необхідних випадках для встановлення особи та/або з’ясування обставин правопорушення – до трьох діб.

Тобто, практика з пакуванням в бус чоловіків тепер може стати офіційною, якщо при чоловікові не буде військово облікових документів або виявлять, що він ухилянт.

Новий законопроєкт у Верховній Раді планують розглянути 10 січня.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.