Студенти та викладачі: у Раді розповіли деталі можливих змін у мобілізації

В Україні готуються внести зміни до законодавства у сфері військової діяльності, особливо у сфері мобілізації. Найближчими днями Рада розгляне низку законопроєктів. Про це розповів перший заступник голови Комітету з питань захисту прав соціальної політики та прав ветеранів Михайло Цимбалюк.

Зміни торкнуться студентів, які отримують другу вищу освіту, чоловіків, які доглядають родичів з інвалідністю, а також демобілізації військових, які отримали поранення під час військової служби. Також іде розмова про викладачів, які працюють 0.5 ставки в вузах, але з ними не так все однозначно – заявив Цимбалюк

Він також зазначив, що народні депутати у розробці законопроектів щодо мобілізації, демобілізації та інших питань сектору оборони консультуються з вищим військовим керівництвом.

Отже, найближчим часом пропонують наступні зміни

Скасують відстрочку від проходження військової служби для осіб, які здобувають другу або третю вищу освіту.Оскільки виявилося, що приблизно понад 100 тисяч чоловіків ухиляється таким чином від служби в ЗСУ.

Буде скорочено коло осіб, які мають право на відстрочку у зв’язку з доглядом за особами з інвалідністю 1 та 2 групи, або за особами, які потребують постійного догляду. Змінами передбачається, що право на відстрочку будуть мати особи, які доглядають за своїми рідними тільки першого ступеня споріднення.

Скасування терміну «обмежено придатний». Призовник може бути придатним до служби або непридатним.

Розширять список осіб, які підлягають постановці на військовий облік.

Встановлення права на звільнення з військової служби осіб без громадянства чи іноземців.

Встановлення відпустки строком на 90 днів з оплатою грошового забезпечення для осіб, звільнених із полону.

Встановлення права на звільнення з військової служби осіб, які мають інвалідність першої, другої групи тощо.

Раніше ми розповідали, що ТЦК отримають у розпорядження списки всіх чоловіків.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.