Чи можуть працівники ТЦК зайти у квартиру, щоб вручити повістку: роз’яснення адвоката

Повномасштабна війна триває майже два роки і з тим часом мобілізаційні заходи стають все сильнішими. За заявами багатьох депутатів зараз велика нестача військових кадрів у ЗСУ.

На фоні мобілізації у працівників ТЦК з військовозобов’язаними чоловіками виникають конфлікти, адже як вияснилося ні чоловіки, ні самі працівники ТЦК не знають, які вони мають права. Тому в Україні почастішали випадки коли воєнні застосовують силу до чоловіків, а ті своєю чергою зачиняють двері та не впускають їх у квартиру.

Військовий адвокат Руслан Ткаченко розповів українцям, чи мають право працівники ТЦК заходити на приватну територію та більш того у саму квартиру.

В Україні уже дуже багато випадків, коли перед працівниками ТЦК закривали двері та не впускали в оселю. Звичайно ніхто силоміць не буде вибивати двері, тому такі конфлікти закінчуються тим, що працівники ТЦК просто ідуть дальше. Але мушу розчарувати чоловіків і сказати, що законодавство дозволяє працівникам ТЦК вручати повістки навіть на приватній території та безпосередньо за місцем проживання (будинку чи квартирі).” – розповів адвокат.

Адвокат підсумував, що працівники ТЦК можуть зайти в оселю, якщо у них є всі відповідні документи та розпорядження, що вони виконують посадові обов’язки.

Також адвокат нагадав, що відмова підписати повістку не впливає на факт її вручення. Відповідно до законодавства, важливим є вручення повістки стороні, а не її підпис. Це робиться для того, щоб особа не могла уникнути зобов’язань, які зазначені в повістці.

Тому у разі відмови в підписанні повістки на військовозобов’язаного чоловіка складається акт, який зафіксовує відмову, але не скасовує обов’язок.

Відмова від більш як 3 повісток несе за собою кримінальну відповідальність, навіть якщо чоловік її не підписував.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.