Заблокують банківські рахунки, аж поки не прийдуть у військкомат: мобілізація в Україні зазнала змін

Електронний реєстр призовників та військовозобов’язаних має з’явитися найближчими тижнями. Відомо, що він готовий майже на 90 %, і в жовтні очікуються фінальні кроки щодо його запуску. Адвокат Руслан Ткаченко роз’яснив, чи можливі повістки онлайн та блокування банківського рахунку.

Коли в Україні видаватимуть електронні повістки

Українці активно обговорюють можливість вручення повісток онлайн. За думкою адвоката повістки онлайн цілком можливі, але правозахисник нагадав, що зараз повістка вважається врученою, якщо у ній особисто розписався той, кому її видали. Щоб надсилати повістку в електронному форматі, спочатку потрібно внести відповідні зміни до правил військового обліку. У такому разі це буде можливо – за аналогією з повістками до суду. Там чітко зазначено, що людина повідомлена належним чином.

Ткаченко зазначив, що скоріше за все чоловіків максимально обмежать державні послуги і їх можна буде отримати, якщо в новій системі “Оберіг” буде значитися, що даний чоловік стоїть на військовому обліку.

Чи блокуватимуть банківські картки ухилянтів

Крім цього, адвокат прокоментував одне із побоювань, що, начебто, ухилянтам після низки нововведень на законодавчому рівні можуть блокувати банківські рахунки, рахунки ФОП.

Теоретично це можливо, якщо цю електронну повістку ввести в законодавче поле. Якщо людина не з’явиться за викликом, то буде нести адміністративну відповідальність. Тобто так само, як сьогодні людина отримала повістку в паперовому вигляді, розписалась та не з’явилась. Відповідальність – у вигляді штрафу. Відомості передаються у виконавчу службу. Далі, в разі його несплати, для порушника наступають наслідки (обмеження низки прав) “. – зазначив адвокат.

Раніше ми розповідали, що в Україні хочуть скасувати вікові обмеження для військової служби.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.