Чи мають право українці знімати співробітників ТЦК під час вручення повістки

В Україні тривають мобілізаційні заходи з першого дня війни, але багато людей не знають чи можна їм знімати працівників ТЦК коли їм вручають повістку.

За словами адвоката Руслана Ткаченка, заборонено знімати військових, їх позиції, техніку та її пересування, а також роботу ППО. А робота працівників ТЦК, особливо у громадських місцях, до цього списку не входить.

Багато відео роликів в ютубі, коли працівники ТЦК ведуть себе неправомірно, погрожують та застосовують силу. А коли чоловік включає телефон, щоб зняти це на відео, то працівники ТЦК зсилаються на те, що у воєнний час військових знімати не можна.

Військові, які вручають вам повістку або виконують інші дії, – це суб’єкти владних повноважень. Відповідно, на них положення про конфіденційність не поширюються», – говорить правозахисник.

Тобто, ви маєте повне право знімати на телефон, а заборона на зйомку працівників ТЦК це порушення ваших прав, додав юрист. Абсурд такої ситуації, це коли співробітник ТЦК включає камеру і починає вас знімати, хоча це вони не мають такого права, їхні камери повинні бути регламентовані відповідним органом, це не повинно робитися на куплену камеру в інтернеті чи на телефон.

«Якщо військові чи поліція вас зупиняють, у чомусь звинувачують, чи вручають повістку, чи загрожують вам, чи насильно тягнуть у військкомат, тобто здійснюють щодо вас особисто якісь дії, то це вже ви маєте повне право і знімати, і фіксувати», – каже адвокатка.

Раніше ми писали, як саме буде працювати система”Оберіг” та як за допомогою неї будуть шукати ухилянтів.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.