Повістки у поштових скриньках: що загрожує призовникам

Українці все частіше знаходять у своїх поштових скриньках повістки із вимогою з’явитись до військкомату. Руслан Махно розповів про те, чи зобов’язують до чогось повістки, які не вручали особисто.

Як стверджує правозахисник, законодавство України не передбачає ніякої відповідальності за неявку за повісткою, яку знайшли в поштовій скриньці та за яку не розписалися. А оскільки немає гарантій, що така повістка потрапить саме до рук адресата, то вона вважається не врученою.

Але попри це, на громадян складають протоколи про адміністративні порушення за неявку до військкомату. Також адвокат розповів про випадок, коли українцеві надіслали повістку поштою, коли він так і не з’явився у військкомат, на нього склали протокол про адміністративне порушення, яке теж надіслали поштою. А громадянин навіть не знав, про дану ситуацію. І таким чином керівник ТЦК виніс постанову про притягнення адміністративної відповідальності у вигляді штрафу від 3400 до 5100 грн.

Махно наголосив, що на громадян, які проігнорували повістки, відкривають виконавчі провадження і вони опиняються в Єдиному реєстрі боржників. А це вже загрожує забороною на відкриття та закриття банківських рахунків, блокуванням банківських рахунків, забороною відчуження рухомого чи нерухомого майна.

У випадку, коли повістка адресована громадянину, який зареєстрований за певним адресом як ВПО, але не проживає там, то власники та мешканці дому ніякої відповідальності за неявку в військкомат не несуть.

Зараз існує багато методів оповіщення громадян, про те, що їм необхідно з’явитись у військкомат, але відповідно до закону, врученою вважається та повістка, яку видали особисто в руки і за яку розписалися в документі.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.